Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay, från Sydafrika, har varit generalsekreterare för World Council of Churches (WCC) i nästan två år, arbetar för fred från Kyiv till Gaza. Det som driver honom varje morgon är önskan att ”läka en bruten värld.” Med ”Jesus som det absoluta centrumet” har Pillay tjänat som generalsekreterare för WCC sedan januari 2023. WCC bildades 1948 och är baserad i Genève, en gemenskap av 352 medlemskyrkor. Dess mission? ”Att arbeta för kristen enhet, men framför allt för fred,” förklarar den 59-åriga prästen. Pillay omfamnar dessa ansvar med särskild iver, präglad av sin egen historia av uteslutande och orättvisa.
Uppväxt i apartheiderans Sydafrika som son till en textilföretagschef och en hemmafru, båda föräldrarna hinduer, reflekterar Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay att han ändå växte upp ”i nära närhet till den kristna kulturen från mycket tidig ålder.” I en stadsdel i Johannesburg, gick han i söndagsskolan på en lokal kyrka. ”Mina föräldrar, som observerade mitt tidiga och växande intresse för Kristus, var ganska stödjande,” säger han och beskriver sin familj som mycket öppensinnad. Denna öppenhet nådde en gripande stund en julafton, när hans far, svårt sjuk med en invalidiserande magåkomma, förklarade: ”Om Jesus existerar och tillåter mig att äta denna måltid, kommer jag att bli en kristen.” Till allas förvåning avslutade mannen som inte kunnat äta på månader sin tallrik. Han och hans fru gick sedan med i presbyterianska kyrkan, där han blev äldste och hans mor ordförande för kvinnoföreningen. För Pillay, vid bara tio års ålder, började han predika evangeliet på gatorna – ”stående på en liten stege, med en leksaksmikrofon.”
1986 tog Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay en masterexamen i teologi vid University of Durban-Westville, där han uppmuntrades att stanna kvar. Men hans prästliga kallelse var starkare. Detta ledde till över två decennier av tjänst, där han gjort betydande intryck som en naturlig ledare i de kyrkor han tjänade. 1999, strax efter apartheidens slut, deltog Pillay i att förena ”i huvudsak vita” Presbyterian Church of Southern Africa med ”nästan uteslutande svarta” Reformed Presbyterian Church för att bilda Uniting Presbyterian Church in Southern Africa. Pillay, då som generalsekreterare för kyrkan, blev ombedd att navigera den ömtåliga krisen att ena dessa föreningar. ”Femton års arbete och dialog, och sedan, slutligen, Guds nåd.”
Pillay fortsätter att driva dialog. Det inkluderar hans engagemang i Ukraina, även om ”läget där verkar vara i en återvändsgränd.” På WCC finns det dock en stark vilja att säkerställa att ”alla parter i en konflikt förblir vid bordet.” Ett tydligt exempel på detta är ståndpunkten som intogs vid den senaste församlingen, som hölls i Karlsruhe 2022, där beslutet togs att ”inte avstänga den rysk-ortodoxa kyrkan.” När han frågades om Mikhail Goundiaevs närvaro i WCC Central Committee – systerson till patriark Kirill, som själv tjänade i kommittén på 1970-talet och senare misstänkt för att vara KGB-agent – ger Pillay försäkran. ”Han är inte en spion, även om han fortsätter att förespråka för en kyrka som är involverad i kriget.”.
Inte alla av WCC:s åtgärder sker offentligt. ”Ibland agerar vi diskret, särskilt när högt uppsatta personer kan möta utmaningar och, ibland, på extremt känsliga frågor. Detta har ibland fått vissa kristna att tro att vi inte var tillräckligt aktiva i Ukraina och Palestina,” förklarar Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay. Han nämner ”Ekumeniska Ackompanjemangsprogrammet i Palestina och Israel, som underlättar för utskick av volontärer för att visa solidaritet med offer för överträdelser av humanitär lag.” Pillay nämner också sitt senaste möte med Israels president Isaac Herzog, ”en ledare som önskar fred men inte har kontroll över sin egen premiärminister.”
Arbetet för fred som utförs av WCC ligger Pillay varmt om hjärtat. Han vill också lyfta fram andra pågående insatser ”från Myanmar till Colombia,” inklusive Sudan, där hungersnöd nu hotar över 20 miljoner människor: ”Vi arbetar hand i hand med regeringen.” I regelbunden kontakt med påven Franciskus, trots katolska kyrkans roll som ”observatör” vid WCC, betonar Pillay ”ekumenismens kraft” i dagens värld. ”Vi måste enas för att försvara våra värderingar inför den växande sekulariseringen.” Sekulariseringen, observerar han, är en av de främsta faktorerna som bidrar till de minskande resurserna för globala kyrkor, särskilt i Europa, där minskande medlemsantal gör det svårare med ekonomisk samverkan med WCC. Trots dessa utmaningar hyser Rev. Prof. Dr. Jerry Pillay en stark och hoppfull vision för framtiden för kristendomen: ”Kristendomen imorgon kommer från Latinamerika och den globala södern, där kyrkor fortfarande växer.”