Under samlingen ingick omfattande utbildningsprogram med olika grupparbeten, debatter och diskussioner om HIV, mental hälsa och mänskliga rättigheter. Plattformarna gav utrymme och möjligheter för unga att lyfta upp kritiska frågor för att stärka deras kunskap och kapacitet inom ämnena.
Ester N. Sakaria, en ungdomsledare, sa: ”Det finns en god nivå av kunskap om HIV-förebyggande och mental hälsa bland unga. Men den komplexa verklighet som unga står inför idag – stigma, ekonomiska utmaningar, arbetslöshet, grupptryck, den ökande okontrollerade alkoholismen och drogmissbruket, maktobalanser i relationer och könsvåld, nätmobbning, bristen på utbildad personal, begränsade resurser – allt bidrar till tillgång, hjälp och behandling samt främjande av mental, fysisk och andlig välbefinnande.”
Kyrkans ledning åtog sig att fortsätta att engagera sig i dessa centrala frågor, med ungdomarnas vägledning, för att utveckla en handlingsplan för att på ett substantiellt sätt ta itu med mental hälsa och HIV i Namibia.
Rev. Josef Ngula, direktör för Mission, Diakonia och Socialtjänster i Evangelisk-Lutherska kyrkan i Namibia, sa: ”Kyrkan behöver vara en alltmer vänlig plats där unga människor inte känner sig dömda utan snarare uppskattade och upplever kyrkan som en plats där de kan bidra och dela sin sårbarhet i förtroende och känna sig stöttade.”