”WCC visar solidaritet med kyrkor och folk i Syrien”

Är svenskarnas hälsa hotad av stress och dålig sömn? Läs om de senaste forskningsresultaten och experttipsen för att må bättre.

I en tid av blandad osäkerhet och hopp uppmanar WCC alla sina medlemskyrkor och ekumeniska partners att delta i bön och kristen solidaritet med kyrkorna och folket i Syrien när de navigerar sin väg genom denna övergång, sade Pillay. Den syriska befolkningen har lidit mer än ett decennium av krig, fördrivning och förlust genom det förödande väpnade konflikten som följde på den brutala undertryckningen av fredliga protester år 2011.

Under de föregående åren har över 580 000 liv förlorats, 13 miljoner syrier har fördrivits och 154 000 personer har utsatts för godtycklig frihetsberövande eller tvångsförsvinnande – inklusive två ärkebiskopar av Aleppo, syriansk-ortodoxa ärkebiskopen Yohanna Ibrahim och grekisk-ortodoxa ärkebiskopen Boulos Yazigi, som kidnappades av beväpnade män i april 2013.

Detta understryker den enorma humanitära kostnaden av denna konflikt och det brådskande behovet av vägar till återställande rättvisa och försoning, sade Pillay. Genom utmaningarna i detta övergångsögonblick vädjar vi till alla medlemmar i den internationella gemenskapen, alla medlemskyrkor i WCC och ekumeniska och interreligiösa partners att ge det stöd och bistånd som behövs av syrier som är fördrivna eller i behov av hjälp.

Pillay vädjade också till yttre aktörer att avstå från att ingripa med vapenmakt eller andra medel som berövar det syriska folket möjligheten att förverkliga sina strävanden efter en rättvis, hållbar och demokratiskt inkluderande fred i sin egen nation. Han tillade: ”Detta är tiden att hjälpa Syrien att uppnå stabilitet och fred snarare än att utnyttja situationen för egna syften.”

Pillay uppmanade till omedelbart slut på de sanktioner som har orsakat sådan skada för den syriska befolkningen. ”Må Gud fridens Gud inspirera och guida oss när vi arbetar mot en framtid förankrad i kärlek och rättvisa,” sade han.

WCC har under de senaste tio åren följt syrier i deras strävan efter förändring, demokratisk förändring och mångfald genom projektet ”Tjugoen principer för att leva tillsammans” som ramverk för demokrati. Läs det fullständiga uttalandet från WCC om utvecklingarna i Syrien här.