Inger Lundin har bevarat sitt mjuka dalmål trots att hon bott större delen av sitt vuxna liv i Örebro. Huset hon bott i är precis sålt och snart går flytten till lägenhet, men somrarna tillbringar hon gärna i Dalarna. Hon har just tvingats påbörja ett nytt kapitel i sin livsberättelse sedan maken Christer, blev sjuk i cancer hösten 2022 och avled i december året därpå. – Då flyttade jag hem kontoret så jag kunde vara hemma hos honom, säger Inger som sedan tio år driver eget som redaktör, lektör och skribent.
Men det var i tidningsbranschen arbetet med det skrivna ordet började, bland annat på Missionsbaneret, Expressen och Petrus. Efter några år som radioreporter följde 20 år på förlaget Libris. – Det stod olika saker på visitkortet under åren; redaktör, förläggare, förlagschef och vd. Men det roligaste hela tiden har varit manuskripten. Att hitta vad som går att ge ut, att se berättelsens kärna och jobba för att göra manusen bättre, säger Inger. – Hela tiden var biografierna min grej. Bland de böcker som Inger jobbat med kan nämnas Lena-Maria Klingvalls Fotnoter, Göran Skyttes Omvänd och Ingela Agardhs Den största nyheten. Många, många fler finns på listan. En av dem som berörde Inger extra mycket heter Om det så skulle kosta mig livet och är skriven av Margaretha Sturesson som levde i en sektliknande…
Inger beskriver åren på Libris som jätteroliga, men inte minst som chef jobbade jobbade hon lite för mycket och 2014 bestämde hon sig för att sluta och starta eget. – Jag ville ha ett friare liv, och det har jag nu, säger hon glatt. Nu jobbar hon som frilansande lektör och redaktör. Att vara lektör beskriver hon som att jobba övergripande, att bedöma manus och ge råd, medan hon som redaktör är mer hands-on, hjälper till att få struktur och rättar till det språkliga. Som sådan har hon jobbat åt flera stora förlag…
Sedan dess har Inger Lundin utvecklat flera kurser som även finns online. Hon talar om skrivande som ett hantverk där hon får vara med och ge verktygen. Det handlar om sådant som att gestalta och skapa bilder, att bygga upp dramaturgin, hitta rätt perspektiv, göra det spännande och hitta vändpunkterna. En del vill skriva för sin egen skull, andra för att barnbarnen ska få veta, vissa berättar om hemligheter som uppdagats. – Jag får ta del av många trots allt-berättelser av människor som gått igenom mycket. Det är roligt att se hur de hittar guldet och…
Ny teknik har gjort det enkelt att få sin bok tryckt, men i detta har också många tvivelaktiga utgivare uppstått. Inger säger att man ofta kan känna igen de oseriösa på att de snabbt ger respons och erbjuder ”samarbetsavtal” som kostar mycket pengar. – Samtidigt har det aldrig varit svårare att få ut en bok på traditionella förlag. Porten är trång. Det måste verkligen till någonting unikt för att få sin bok utgiven, konstaterar Inger. Nu inför flytten, samtidigt som hemmet ska gås igenom, lägger hon sista handen vid sin egen bok – en handbok för den som…