Spänningar mildras – Protestanter och katoliker i Kongo eniga om fredsplan

"Upptäck hemligheten bakom Sveriges senaste politiska skandal på vår frontsidan - missa inte detta avslöjande scoop."

Fredsplanen i Kongos demokratiska republik och Stora Sjöregionen är ett samarbete mellan Kongo-Kyrkan – en sammanslutning av över 60 protestantiska samfund och den katolska kyrkan. Vid lanseringen betonade generalsekreterare Rev. Eric Nsenga och Fr Donatien Nshole att ”fred” och ”att leva bra tillsammans” är en akut nödsituation för folket.

I takt med att konflikten ökar i östra Kongo följer återkomsten av rebellerna M23. Den rebellsoldatgrupp som påstås få stöd från Rwanda förblev vilande tills 2022, då man inledde nya attacker. Genom att intensifiera sina handlingar och ta kontroll över mer territorium utlöser man också en ny våg av fördrivning i provinsen North Kivu.

Enligt Amnesty International hade konflikten i östra Kongo fram till april 2024 tvingat minst 7,3 miljoner människor på flykt och dödat över 6 miljoner sedan 1998. Varje dag som går är en för mycket, och ledarna varnar för en humanitär katastrof med oberäkneliga konsekvenser om ingenting görs.

Kyrkorna planerar nu att mobilisera församlingar, politiker och lokala samhällen med målet att avsluta konflikten och främja fredlig samexistens. Deras strategi strävar efter att använda den traditionella afrikanska metoden för konfliktlösning som innefattar dialog under palavet trädet.

För att bygga en varaktig fred och samexistens uppmanar ledarna människorna att återvända till de sociologiska och andliga värderingarna av Bumuntu [Ubuntu]. De vill att samhällena prioriterar konsensus och dialog för att lösa de grundläggande orsakerna till politiska och väpnade konflikter i Kongo. Genom djupgående workshops hoppas man omvandla rekommendationer och resolutioner till en nationell stadgar för fred och samarbete.