I Norge, precis som i andra europeiska länder, har det pågått en rättslig strid om Jehovas vittnen och deras status som registrerad religion. Enligt den senaste domen från Oslo Court of Appeal måste Jehovas vittnen betraktas som en religiös grupp och erhålla lika ekonomiska förmåner som andra registrerade religioner.
Tidigare år hade den norska staten beslutat att avregistrera Jehovas vittnen på grund av påstådd ”psykologisk våld” mot minderåriga. Detta innebar att de inte längre skulle få ekonomiskt stöd från staten och att de inte heller längre hade rätt att viga sina egna medlemmar. Detta beslut ledde till en rättslig process där Jehovas vittnen överklagade för att få tillbaka sin registrering och förmåner.
I domen fastslog Oslo Court of Appeal att disciplineringen av döpta medlemmar inom Jehovas vittnen, särskilt minderåriga enligt nationell lagstiftning, är en central fråga i fallet. Rätten ansåg dock att frågan om uteslutning och shunning inte utgjorde psykologiskt våld, vilket staten hade hävdat.
Jehovas vittnen själva var nöjda med domen och ansåg att den var i linje med tidigare beslut från högsta domstolar och Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Deras advokat beskrev domen som ”tillfredsställande” och menade att den var en viktig seger för dem.
Även om striden om Jehovas vittnen i Norge väcker frågor om religionsfrihet och statlig inblandning, visar domen från Oslo Court of Appeal att rättsväsendet är berett att skydda religiösa minoriteter och deras rättigheter. Det återstår att se om den norska staten kommer att överklaga domen, men för tillfället har Jehovas vittnen återfått sin status som registrerad religion och deras ekonomiska förmåner.