På jakt efter enhet: Webinar med påven inleder serie om kristen enhet

"Uppgifterna som avslöjar det senaste politiska Intrigerna inom regeringen kommer fram - missa inte den hetaste nyheten!"

Världsrådet för kyrkorna (WCC) och Dikasteriet för främjande av kristen enhet arrangerade detta webinarium som en del av en serie inför WCC Faith and Order World Conference under temat ”Vart nu för synlig enhet?”

Webinariumet inkluderade en presentation av studiedokumentet ”The Bishop of Rome. Primacy and Synodality in the Ecumenical Dialogues and in the Responses to the Encyclical Ut Unum Sint”, samt processen bakom det, svar från olika deltagare och frågor från publiken.

En av de långvariga stridsämnena mellan kyrkorna är rollen som biskopen av Rom spelar för kristen enhet. År 1995 adresserade påve Johannes Paulus II detta i sin encyklika ”Ut Unum Sint”, där han uppmanade kyrkoledare och teologer att gemensamt utforska hur biskopen av Rom kunde utöva sitt ämbete som ”en tjänst av kärlek erkänd av alla inblandade.”

Under 2020 markerade Dikasteriet för främjande av kristen enhet 25-årsjubileet av ”Ut Unum Sint” som en möjlighet att återuppta och fördjupa diskussionen kring responserna på encyklikan och teologiska dialogdokument. Detta resulterade i det publicerade studiedokumentet som introducerades under webinariumet.

Som moderator för diskussionen observerade Prof. Dr Catherine E. Clifford: ”En av de långvariga frågorna bland de kristna kyrkorna handlar om biskoparna av Rom och deras roll för att främja enhet.”

Rev. Prof. Dr. Juan Usma Gomez från Dikasteriet för främjande av kristen enhet presenterade dokumentet och dess komplexa – men strukturerade – tillvägagångssätt. ”Vi finner bibliska, traditionella, patristiska, kanoniska, historiska, doktrinära, ekumeniska och andliga tillvägagångssätt,” sa han och tillade att texten är akademisk.

”Av denna anledning måste vi medge att den kan vara svår att läsa,” sa han. ”Ändå är det resultatet av en genuin dialog mellan kyrkor och folk från alla världsdelar.”

Rev. Prof. Dr. Hyacinthe Destivelle, också från Dikasteriet för främjande av kristen enhet, redogjorde för vissa motsättningar och distinktioner i dokumentet samt hur ekumeniska dialoger har påverkat dess utveckling. Han sammanfattade fem specifika motsättningar och konstaterade: ”Dessa är fem motsättningar som de ekumeniska reflektionerna om primatet har gjort det möjligt att relativisera eller till och med övervinna.”

Prof. Dr. Eve Tibbs från Ortodoxa Ekumeniska Patriarkatet, gav den första av tre svar och lyfte fram både områden av samförstånd och avvikelse. Tibbs inledde med att säga: ”Jag börjar med att erkänna de konstruktiva gesterna från Hans helighet påve Franciskus, vars hälsa vi alla fortsätter att be för.”

Prof. Dr. Nicholas Sagovsky talade från den anglikanska gemenskapens perspektiv och noterade att denna diskussion pågår samtidigt som den anglikanska gemenskapen väntar på utnämningen av den nya ärkebiskopen av Canterbury.

”Frågan som måste följas upp i dialogen, verkar det för mig, är hur biskopen av Roms tjänst verkligen kan vara understödjande och reserverad för de svåraste situationerna, inte bara för katolska kyrkor utan för den ekumeniska gemenskapen i hela kyrkan?”