”Efter COP30: Vilket arv lämnar vi till framtiden? Ecumeniskt möte i Brasilien”

"Upplev spänningen när svenskarna tar hem segern i den mest prestigefyllda tävlingen någonsin. Läs mer om deras otroliga segerresa!"

I den öppningsbönen vid Anglikanska katedralen i Brasília betonade biskop Marinez Bassotto, primas för Episkopala Anglikanska kyrkan i Brasilien, rollen för hoppet i att mobilisera trosförsamlingar för att bekämpa orsakerna och konsekvenserna av klimatkrisen.

”Hoppet är levt, håller oss i rörelse och tvingar oss att agera idag. Att vänta på morgondagen driver oss att kämpa nu. För dem som tror, är hoppet ett verb – det blir handling,” sa hon. ”Det bör väcka en medvetenhet om den djupa sammanlänkningen av all skapelse, en ömsesidig beroendeförhållande. Detta bör i sin tur inspirera oss till en hållning av solidaritet och omsorg – en ställning som visar oss som Guds barn.”

Deltagarna representerar trosförsamlingar från hela Latinamerika och Karibien, inklusive Brasilien, Colombia, Argentina, Peru, Panama, Bolivia, Honduras, El Salvador och Dominikanska republiken. Bland dem finns romersk-katolska, anglikanska, lutherska, metodistiska, mennonitiska, anabaptistiska och reformerta kyrkor, liksom nationella och regionala trobaserade organisationer och indigenna nätverk.

Förutom att utbyta bekymmer och bästa metoder genom paneldebatter har gruppen arbetat med en ”Handlingsplan” som ska presenteras för COP30-ordförandeskapet.

Med det kommande globala klimattoppmötet som ska äga rum i Amazonasregionen är påverkan av klimatnödläget på ursprungsbefolkningar en central punkt för diskussionerna i Brasília.

”Vi erkänner särskilt rollen för ursprungsbefolkningar, som har bott i Amazonas i årtusenden, vårdat ekosystemet och fört vidare kunskap genom generationer för att bevara sitt hem,” sa Jocabed Solano från Panama, direktör för Memoria Indígena.

”Kyrkan, i sitt åtagande för miljö- och social rättvisa, måste starkt stödja dessa samhällen i deras kamp för att försvara sina territorier och erkänna deras ovärderliga bidrag till planeten,” tillade Solano, som också sitter i Världsrådet av Kyrkor Kommissionen för Klimaträttvisa och Hållbarhet.

Romersk-katolska biskopen Jerry Ruiz från Honduras reflekterade över innebörden av att arbeta ekumeniskt mot COP30.

”Oavsett våra religiösa övertygelser tror jag att det som förenar oss är samma anda. Vi är förenade av jordens rop, de fattigas rop, behovet av rättvisa, de kriminaliserade, fördrivna och mördade samhällena,” sa han. ”Och detta måste hjälpa oss att övervinna våra olikheter, för det är Guds rike som förenar oss i samma mål och samma syfte,” tillade Ruiz.

Denna händelse organiseras av Världsrådet av Kyrkor, ACT Alliance, Christian Aid, Anglican Alliance, Anglican Communion Office vid FN, Lutherska Världsförbundet, Caritas Internationalis, Brasiliens Katolska Biskopskonferens och Latinamerikas Biskopskonferens.