KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

30 000 dödsfall i Gaza är ”ett skamfläck på världens samvete”, säger Christian Aid

Upprörande brist på hjälp till Gazas lidande – 30 000 palestinier döda, varav tusentals kvinnor och barn.

Christian Aid har sagt att den brittiska regeringen har försummat sin lagliga och moraliska plikt att göra allt i sin makt för att arbeta för att avsluta det humanitära lidandet i Gaza. Detta efter att det bekräftades att 30 000 palestinier har dödats sedan attackerna mot Israel av Hamas den 7 oktober, vilket dödade över 1 000 personer. USAs försvarsminister har föreslagit att 25 000 kvinnor och barn finns bland de döda.

Detta kommer efter att minst 112 personer dödades när de försökte få tillgång till mat från en hjälpsändning nära Gaza City. Hamas hävdade att de sköts av israeliska soldater, men Israel har förnekat att de riktade sig mot civila, och sa att de bara avfyrade varningsskott. En ögonvittne sa att vissa människor hade blivit överkörda av sändningen.

William Bell, Christian Aids chef för Mellanösterns policy och lobbyverksamhet, berättade för Premier: ”Jag tror att detta är ännu en tragedi som har lagts till i en katalog av tragedier. Dessa var människor som är desperat hungriga, som har nekats hjälp i veckor nu, i vissa fall månader, vi är inte säkra på de exakta siffrorna, då stora delar av norra delen har reducerats till ruiner.

”Vi är en av de få organisationer som fortfarande kan distribuera en begränsad mängd mat och hjälp till norra delen, men människorna där är i en riktigt fruktansvärd situation, de svälter absolut. Vi får nu rapporter om att barn dör av undernäring och uttorkning. Det här är verkligen desperata människor.

”Vi har sett scenarier där lastbilar har kommit in genom Rafah tidigare där människor trängs runt och försöker få mat. Detta beror på att de är absolut svältande. Vi får höra från våra partners om folk som har reducerats till att äta djurfoder – och i många fall börjar det ta slut. Sjukdomen är allmänt förekommande och människors värdighet har helt och hållet blivit borttagen.

”Varje gång du tror att det inte kan bli värre, tyvärr, gör det det.”

Sjuttiofem procent av Gazas befolkning har fördrivits i regionen – det är det största tvångsförflyttningen av palestinier sedan 1948. Det finns upp till 1,4 miljoner flyktingar i Rafah och över 60 procent av alla hem i Gaza har förstörts eller skadats sedan kriget började.

”Därför fortsätter vi att be om att det internationella samfundet, i vårt fall, den brittiska regeringen, gör allt de kan för att kräva en omedelbar och permanent vapenvila,” tillade Bell.

”För utan det kommer vi att se fler scener som vi bevittnade igår med människor desperat försöker få mat från lastbilar.

”Denna senaste hemska milstolpe är en fläck på världens samvete.”