KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Afrikaner är en ’särskild grupp’ när det kommer till LGBT-välsignelser, säger påven Franciskus

2 min lästid
Pave Franciskus sa i en intervju som publicerades på måndagen att han är övertygad om att kritikerna av hans beslut att tillåta välsignelser för samkönade par slutligen kommer att förstå det, förutom afrikaner som är "ett särskilt fall".

På måndagen framgick det i en intervju att påven Franciskus är övertygad om att kritiker till hans beslut att tillåta välsignelser för samkönade par så småningom kommer att förstå det, förutom afrikaner som utgör ett ”speciellt fall”. Välsignelser tilläts förra månaden i ett dokument som heter Fiducia Supplicans (Bönande Förtroende), vilket har lett till en bred debatt inom den katolska kyrkan. Framstående motstånd har kommit från afrikanska biskopar.

”De som protesterar våldsamt tillhör små ideologiska grupper”, sa Franciskus till den italienska tidningen La Stampa och tillade: ”Afrikaner utgör ett speciellt fall: för dem är homosexualitet något ’dåligt’ utifrån ett kulturellt perspektiv, de tolererar det inte”.

”Men generellt sett litar jag på att alla så småningom kommer att bli lugnade av andan i Fiducia Supplicans-deklarationen från Dicastery for the Doctrine of the Faith: den syftar till att inkludera, inte dela upp”, fortsatte påven.

Redan förra veckan tycktes Franciskus erkänna den motstånd som dokumentet har utlöst, särskilt i Afrika där biskopar i praktiken har förkastat det och där samkönad aktivitet kan leda till fängelsestraff eller till och med dödsstraff.

Han sa att när välsignelserna ges ska prästerna ”naturligtvis ta hänsyn till sammanhanget, känsligheterna, platserna där man lever och de mest lämpliga sätten att genomföra det på”.

I intervjun med La Stampa bekräftade Franciskus att han har planerat att välkomna Argentinas president, Javier Milei, till Vatikanen den 11 februari och att ett besök i hans hemland nu är en möjlighet.

Han sa att hans planer för 2024 för närvarande inkluderar resor till Belgien, Östtimor, Papua Nya Guinea och Indonesien.

När det gäller sin hälsa, som har fått utstå några påfrestningar de senaste åren med sjukhusvistelser, rörlighetsproblem och inställda resor eller evenemang, sa den 87-årige påven: ”Det finns vissa krämpor och smärtor, men det är bättre nu, jag mår bra.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.