KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Afrikas Wall Street tystar kristen tillbedjan

2 min lästid
I Malawis kommersiella huvudstad kan pentekostala pastorer och församlingar ställas inför böter eller avlägsnande om de framkallar ett glädjefyllt oväsen.

Högljudd pingstkyrka är en del av ljudlandskapet i Afrikas största städer. Från Johannesburg, Sydafrika, till Lagos, Nigeria, ekar predikan och jublande tillbedjan genom gränder, lägenheter och gathörn.

Men i Blantyre – Malawis kommersiella huvudstad – är kyrkoljud osynligt frånvarande.

Trots att staden ligger i en av de fattigaste nationerna i Afrika och världen, innehåller affärsdistriktet i Blantyre en av de största koncentrationerna av investeringsbanker, hedgefonder, försäkringsbolag och exklusiva restauranger på kontinenten.

Banker som National Bank of Malawi slåss om utrymme i distriktet med utländska jättar som Standard Bank Group (Afrikas rikaste till tillgångar) och den dominanta skyskrapan av Reserve Bank of Malawi, landets motsvarighet till Federal Reserve.

”Det är ett Wall Street inom det södra Afrika. Staden är helt enkelt konstgjort ren, för smart och designad för banker”, säger Susan Mani, en av få högkvalificerade mobila kockar som serverar välförklädda bankirer och hedgefondschefers ris och kyckling under en tvåtimmars lunchpaus.

”Stadens företrädare tänker att, ’Vill du ha några bullriga, bönefulla afrikanska kyrkor som slår på trummor i källaren när hedgefondinvesterare från Singapore eller Dubai möts i styrelserummet på en bank högst upp?'”

Stadsmyndigheterna har klargjort att svaret är nej. Trots att tystare anglikanska och adventistiska församlingar finns runt om i Blantyres gator, är bullriga afrikanska-initierade kyrkor oönskade. De kan få böter eller bli tvingade att lämna distriktet på grund av sin traditionella stil av tillbedjan.

”Det är dyrt att bli påkommen när man leder