KRISTNA NYHETSBYRÅN

”Ägna tid åt sorg då Guds hjärta brister”, säger metodistministern när kyrkan i Lahaina förstörs i en brand

Lästid: 3 minuter
Ett vecka efter att bränderna bröt ut på Maui i Hawaii befaras att räddningsteamet varje dag kommer hitta upp till tjugo kroppar, medan de fortsätter att söka bland rasmassorna. 99 personer bekräftas ha dött och hela samhällen har förstörts.

En vecka efter att skogsbränderna bröt ut på ön Maui på Hawaii befaras räddningsteam kunna hitta upp till tjugo kroppar per dag när de fortsätter att söka bland spillrorna. 99 personer har bekräftats ha dött och hela samhällen har förstörts.
Kyrkorna hjälper till i nödsituationen, trots att många av deras byggnader också har påverkats.
Rev Canon Dr Jennifer Smith, ordförande för det metodistiska kyrkans globala relationskommitté, berättade för Premier hur kristna svarar: ”Tack alla för att ni ber för denna situation. När vi är långt borta och hör om en tragedi, ropar hela Kristi kropp ut.
”Vi vet att United Methodist Church i Lahaina har förstörts. Men vi är mycket tacksamma för att pastor John Crewe och hans familj evakuerades säkert. Han har bett oss att be över versen Johannes 16:33 – ’I världen kommer ni att ha möda, men var vid gott mod, jag har övervunnit världen’. Det tycker jag är mycket gripande eftersom det tar på allvar det faktum att detta är en verklig tragedi och att vi som kristna människor inte vill röra oss för snabbt in i en rosenskimrande, lycklig solskenstolkning av det.
”Vi behöver sörja när Guds hjärta brister. Tack Gud, vi har tårar. Så jag har en känsla av att när vi ber och försöker svara kommer vi att ha massor av praktiska saker att göra. Men det första vi behöver göra är att känna solidaritet och medkänsla. När Guds hjärta brister, att låta våra hjärtan brista också.”
Biskop Escobedo-Frank, bosatt biskop i Los Angeles-området, Kalifornien-Pacific Conference of The United Methodist Church, har publicerat ett pastoralt brev där han uppmanar människor att be: ”På denna dag, när vi hör om bränder, evakueringar och dödsfall, visar vi upp våra böner för säkerhet och liv.
”Vi ber om att Guds närvaro ska trösta de som sörjer, ge styrka åt dem som flyr och dem som räddar och öppna en väg när det verkar finnas ingen väg. Guds folk och denna Kalifornien-Pacific Conference ber för er. De kommer att agera för att tillhandahålla de framtida resurser som kärlek kräver av oss.”
Rev Dr Smith sa att även om bränderna har orsakat stor tragedi kommer den kristna andan att segra: ”Tillsammans är vi mycket starkare än som individer.
”På dagar när vi gråter, kan vi gråta med varandra och också hjälpa varandra att stå upp. Jag blev mycket berörd av en av invånarna från Lahaina som sa: ’Jag vill inte bara bygga upp igen, jag vill bygga upp bättre.’ Och jag tror att det kommer att finnas sådana möjligheter för kristen vittnesbörd, eftersom människor inte ofta ser vad kyrkorna gör, eftersom vi också är bakom våra dörrar. Så nu, även om det är av de värsta och mest tragiska skälen, kommer det att finnas möjligheter för oss att vara utomhus – och jag tycker att vi är som bäst när vi är utomhus.”
Du kan läsa biskop Escobedo-Franks pastorala brev här:
Bishop Escobedo-Franks pastorala brev om bränderna – Kalifornien-Pacific Conference of The United Methodist Church (calpacumc.org)