På hotell- och konferensanläggningen Sea U, alldeles intill Helsingborgs hamn, samlades Kristdemokraterna till Riksting – för första gången på 10 år som regeringsparti och med ett år in i mandatperioden. Första regeringsåret har varit slitsamt för partiet med svikna vallöften, en segdragen process att få till stånd ekonomisk kompensation till svenska folket för de höga elkostnaderna, och som för en del slutade i besvikelse.
Det var en taggad men också delvis pressad Ebba Busch som under Rikstingets första dag höll tal till de församlade partimedlemmarna och därefter mötte pressen. Hon ägnade en stor del av talet åt att prata om det pågående kriget mellan Israel och Hamas, och den utbredda antisemitismen i Sverige. – Den judiska staten Israel finns med det uttalade syftet att vara en fristad för världens judar. Landet står som en garant för det judiska folkets fortsatta existens, sa Ebba Busch. – Det som hände för en månad sedan var ett massmord på barn, kvinnor och män, men också på staten Israels primära uppdrag att vara det trygga judiska hemmet på jorden. Israel har inte bara rätt utan också skyldighet att försöka försvara sin befolkning, i överensstämmelse med internationell rätt. KD-ledaren fick rungande applåder när hon med kraftigt eftertryck markerade mot Hamas. – Hamas är det största hotet mot Israel, mot freden och mot palestinierna. Befria palestinierna från Hamas! Ebba Busch oroas över det växande hatet mot Sveriges judar och vill se hårdare tag bland utrikesfödda som på olika sätt sprider hat mot dem. – Hatbrott mot judar bör leda till utvisning.
I sitt tal nämnde KD-ledaren att Kristdemokraterna arbetar för att ge ut en uppdaterad version av ”Om detta må ni berätta” – en bok om Förintelsen som skrevs på initiativ av dåvarande statsministern Göran Persson i slutet av 1990-talet. På pressträffen efteråt fokuserade hon bland annat på partiets nyhet att familjer i otrygga områden ska ges möjlighet att flytta. – Att flytta någon från en kriminell miljö kan många gånger vara avgörande för att bryta den kriminella banan, sa Ebba Busch under pressträffen. Förslaget ska behandlas inom regeringen och en utredning ska tillsättas i närtid.
För Inblick berättade Ebba Busch mer om den tilltänkta, uppdaterade boken om Förintelsen och om framtiden med Sverigedemokraterna. – Vi hoppas få gehör för detta inom regeringen. Sedan finns en del praktikaliteter gällande rättigheter. Men framförallt är mitt parti ute efter att fortsätta berätta om Förintelsens grymheter och utbilda om hur antisemitismen ser ut idag, sa Ebba Busch. På frågan om Kristdemokraterna kan tänka sig att släppa in SD i regeringen efter nästa val om det blå laget får fortsatt majoritet var hon lite mer luddig i sitt svar. – Vi utgår inte från specifika konstellationer. Vi försöker hela tiden att se vilket som är det bästa medlet för att nå målet. Förr var det Alliansen och nu är det samarbetet med SD, Moderaterna och Liberalerna.
Sara Skyttedal, som under hösten lyckades återta topplaceringen som kandidat i det kommande EU-valet, närvarade under Rikstingets tre dagar. Inblick lyckades fånga den ständigt medialt och publikt uppvaktade Sara Skyttedal under lördagen utanför en av dörrarna till kongressalen under de pågående debatterna. – Den är på god nivå, säger Sara Skyttedal med ett leende. – Vi gick till val år 2019 att EU skulle bli mer lagom. Det har det inte blivit, så det arbetet ser jag fram emot att fortsätta. – Jag tycker att det vore bättre att stödja civilsamhället än att låta de cirka 15 miljonerna i statsbidrag gå till feministiska vänsterorganisationer, men också till Kinesiska Riksförbundet som har nära kopplingar till den kinesiska enpartistaten, sa Sara Skyttedal.
I de flesta frågor följde Rikstinget partistyrelsens linje. Men det fanns också förslag som var motsatta eller avvek från partistyrelsen, som Rikstinget röstade för. Bland de förslag som vann över partistyrelsen var en samlad brottsofferlag, införandet av ordningsbetyg i skolan, sänkt energiskatt och slopad moms på den, och nationella riktlinjer för ofrivillig barnlöshet. Det sista var på initiativ från Kristdemokratiska Kvinnoförbundet, KDK. Kristdemokratiska Ungdomsförbundet har varit drivande i ett införande av ordningsbetyg i den svenska skolan. Ungdomsförbundet har försökt förut, men inte lyckats. Denna gång gick det vägen. Under lördagen omvaldes Ebba Busch som partiordförande, och enligt henne själv är siktet inställt på att vara KD-ledare längre än så. – Jag har många år till i mig och upplever ett stort stöd i mitt parti.