KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Amerikaner röstar nej – vad innebär det för framtiden?”

Chockerande valsituation i USA 2024 enligt statsvetaren Jonathan R Peterson vid North Park University.

I slutet av juni gjorde Joe Biden en av sina sämsta debattprestationer på senaste tiden. Han lät svag och såg skröplig ut, och han kämpade för att forma sina tankar till ord. Resultatet har blivit att företrädare för demokraterna, ledande amerikanska tidningar och ett stort antal väljare har uppmanat honom att kliva åt sidan och låta någon annan sätta sitt namn på demokraternas röstsedel.
Under debatten såg den tidigare presidenten Donald Trump ut att vara friskare än Biden. Och lät starkare. Men som alltid överdrev han kraftigt när han beskrev sin tid som president, och han undvek att svara på frågor om viktiga ämnen. Ännu mer oroande är det att han nu är en dömd brottsling – han väntar på sin dom för 34 åtalspunkter som har att göra med att han har försökt dölja en relation med en porrfilmsstjärna.
Joe Biden och Donald Trump är sannolikt de minst populära presidentkandidater som USA någonsin har haft. Ingen av dem har stöd av mer än 40 procent av det amerikanska folket. Enligt en undersökning som Associated Press gjorde före debatten sa 56 procent av de svarande att de inte ville att Joe Biden skulle vara demokraternas nominerade, och 58 procent sa att de inte ville att Donald Trump skulle vara republikanernas.
Jag är professor i statsvetenskap, och en av de vanligaste frågorna mina studenter ställer är: ”Hur hamnade vi här?” Liksom de flesta politiska frågor har den inte enbart ett svar. Och det finns inte tillräckligt mycket utrymme här för en fullständig genomgång av hur Amerikas politiska, kulturella och religiösa historia har resulterat i denna ”unikt förskräckliga” situation. Eftersom jag har undervisat i USA:s statsskick i nästan 20 år vet jag att svaret på hur vi ”hamnade här” måste innefatta det som forskare inom statsvetenskapen kallar ”negativ partilojalitet”.
Under större delen av sin historia har det politiska systemet i USA dominerats av två stora politiska partier. De håller sällan med varandra om någonting. Men under större delen av 1900-talet var väljarna i USA ”positivt” partilojala. De stöttade det ena eller det andra partiet för att de gillade det som partiet representerade eller för att de var entusiastiska över partiets kandidater.