KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Amerikanska missionärer mördade i Port-au-Prince

Gängattack i Haiti dödar tre och sätter hus i brand medan internationella styrkor dröjer ännu en gång.

Två unga amerikanska missionärer mördades i Haiti under torsdagen mitt i den pågående krisen av gängvåld som har överväldigat landet. Davy och Natalie Lloyd samt en haitisk personal och kyrkoledare vid namn Jude Montis överfölls av tre lastbilar fulla med gängmedlemmar när de lämnade en ungdomsgruppgudstjänst i Port-au-Prince, enligt Missions in Haitis Facebooksida. Medan beväpnade män stal flera fordon och lastade dem med bytet från missionen, anlände ytterligare ett gäng och de två grupperna bråkade våldsamt.

”Jag är inte säker på vad som hände men en blev skjuten och dödad och nu gick detta gäng in i full attackläget,” skrev en missionär som mottog rapporter i USA. ”Davy, Natalie och Jude var i mitt hus längst ner på fastigheten och använde starlink-internet för att ringa mig. Så de gömde sig där, gängen sköt ut alla fönster i huset och fortsatte att skjuta.”

Missions in Haiti försökte enligt uppgift kontakta den haitiska polisen utan framgång. Sedan gick telefonlinjerna ner. ”VAR GOD BE,” bad Missions in Haiti sina 4 500 följare på Facebook. ”Kommer att bli en lång natt.”

Vid 21-tiden var huset i brand och Lloyds och Montis var döda. Montis var 45 år gammal. Davy var 23 och Natalie, 21. ”Mitt hjärta är krossat i tusen bitar,” skrev Natalies far, Missouris delstatsrepresentant Ben Baker. ”Jag har aldrig känt denna typ av smärta.”

Kriminella gäng dödade nästan 5 000 människor i Haiti förra året. Sedan, år 2024, band sig gängen samman, vände sig mot politikerna som en gång samarbetat med dem för makt och startade koordinerade attacker mot regeringen. Gängen satte polisstationer i brand, stängde ned huvudflygplatsen och huvudhamnen och bröt sig in i två fängelser, frigav cirka 4 000 fångar. De vandaliserade regeringskontor, stormade Nationalpalatset och tog kontroll över cirka 80 procent av huvudstaden.

”Nu är de en makt för sig själva,” sa Robert Fatton, professor i regeringsvetenskap och utrikesfrågor vid University of Virginia, till Associated Press. ”Gängens autonomi har nått en kritisk punkt. Det är därför de nu är kapabla att ställa vissa villkor till själva regeringen.”

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd