KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ännu en kyrka skadad i Gaza

2 min lästid
Under helgen drabbades den katolska kyrkan i Gaza av effekterna av pågående konflikt.

I slutet av oktober bombades den grekisk-ortodoxa kyrkans inhägnade område i Gaza av israeliska bomber, vilket resulterade i att en byggnad kollapsade och 18 personer miste livet. Under helgen rapporterades ännu en attack, där den katolska kyrkan i Gaza ska ha blivit skadad av splitter, men ingen person ska ha blivit skadad enligt Aid to the Church in Need (ACN).

En lokal ACN-partner uttryckte att ”endast ett mirakel förhindrade att en stor katastrof inträffade för oss”. Det latinska patriarkatet i Jerusalem bekräftade för ACN att vattentankar och solpaneler på kyrkans tak förstördes av splitter. Dessutom ska bilar och andra byggnader ha blivit skadade. Det är dock viktigt att påpeka att den israeliska attacken inte var riktad mot själva kyrkan, utan mot byggnader i närheten.

ACN framhåller att hundratals kristna har sökt skydd i kyrkan under kriget, men situationen är nu svår då församlingen har slut på bränsle. Detta innebär att kyrkans förmåga att hjälpa och stötta de drabbade kristna gemenskaperna är ännu mer begränsad.

Det är viktigt att uppmärksamma och fördöma dessa attacker mot religiösa byggnader, oavsett vilken religion de tillhör. En sådan handling undergräver inte bara freden och stabiliteten i regionen, utan förstör även det sociala och kulturella väven i samhället. Det är därför avgörande att internationella samfundet agerar för att skydda religiösa minoriteter och deras rättigheter, och förhindrar att sådana attacker sker i framtiden.