KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Årets julklapp kan ge bättre minne

2 min lästid
Sällskapsspelet, utsedd som årets julklapp 2023, erbjuder trygghet, gemenskap och främjar kognitiva färdigheter enligt forskning.

Förra veckan tillkännagavs att ”sällskapsspelet” kommer att bli ”Årets julklapp 2023”. I sin motivering skrev forskningsföretaget HUI att i en värld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter kan sällskapsspelet erbjuda en möjlighet att tillfälligt koppla bort omvärlden och istället uppleva gemenskap med nära och kära. Enligt Emma Hernell, VD på HUI, representerar sällskapsspelen trygghet, men även eskapism och utveckling.

För valet av sällskapsspelet som Årets julklapp fick HUI stöd av Benjamin Hartmann, forskare inom marknadsföring och konsumtionskultur vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han menade att sällskapsspel framför allt är något som man gör tillsammans med vänner och familj, och att de främjar gemenskap och den tid man tillbringar tillsammans.

HUI betonade även att intresset för sällskapsspel har ökat på senare tid, särskilt genom populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger Things. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg och finns numera även på restauranger, barer, caféer och arbetsplatser. Enligt HUI är brädspelsboomen här för att stanna, och Emma Hernell nämnde att nya tekniker som till exempel artificiell intelligens bidrar till vidareutvecklingen av sällskapsspel.

HUI påpekade också att sällskapsspelen uppfyller de kriterier som krävs för att bli utnämnt till Årets julklapp. De representerar den tid vi lever i genom att svara på behovet av gemenskap och samhörighet i en orolig tid. Dessutom har försäljningssiffrorna för sällskapsspel ökat globalt och förväntas fortsätta växa de kommande fem åren.

Att spela sällskapsspel ger inte bara gemenskap och glädje, utan enligt forskning också en positiv påverkan på hjärnan. En studie från Edinburgh University visar att spelare av sällskapsspel har större mental skärpa senare i livet och bättre resultat på minnes- och tanketester i ålderdomen. Det påverkar även de som börjar spela sällskapsspel efter 70 års ålder, vilket visar att det har en skyddande effekt på hjärnan både på kort och lång sikt.

Sammanfattningsvis är sällskapsspelet valt till Årets julklapp 2023 på grund av dess förmåga att erbjuda en paus från den påfrestande verkligheten och främja gemenskap med nära och kära. Spelet representerar även den nuvarande tiden med sin framgångsrika försäljning och möjligheten att använda ny teknik. Dessutom visar forskning att det spelar en positiv roll för hjärnans funktion och skyddar mot kognitiv nedgång i ålderdomen. Med allt detta i åtanke är sällskapsspelet ett utmärkt val som Årets julklapp 2023.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.