KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ärkebiskopen av Canterbury uppmanar till omedelbar ”fred och slut på våld” i Sudan efter FN:s tillbakadragande

2 min lästid
Ärkebiskopen av Canterbury har tagit till sociala medier för att uttrycka sina farhågor om den pågående situationen i Sudan.

Ärkebiskopen av Canterbury har använt sociala medier för att dela sina oro över den nuvarande situationen i Sudan.

På söndagen avslutades en politisk FN-mission i krigshärjade Sudan, känd som UNITAMS, efter en begäran från landets agerande utrikesminister förra månaden. Den kommer att fasas ut under de kommande tre månaderna.

Genom att skriva på X, tidigare känd som Twitter, uttryckte ärkebiskopen Justin Welby sitt stöd till Sudans ärkebiskop Ezekiel Kondo och landet.

Han skrev: ”Inbördeskriget för med sig en otänkbar plåga för allt för många människor. Tusentals har dött, ännu fler har blivit fördrivna och det rapporteras om förstörelse och plundring av kyrklig egendom och sjukvårdsanläggningar. Jag uppmanar akut till en rättvis fred och ett slut på dödandet. Mänskligt liv är heligt och måste skyddas och bevaras till varje pris.”

”Till medlemmarna i Sudans episkopala kyrka och hela den sudanesiska gemenskapen, bekräftar jag försäkran från mina bröder, de afrikanska anglikanska primaterna: ’Herren är med er; det är Han som gör slut på krig och gör vapen verkningslösa’ (Psaltaren 46:9). Ge inte upp, för ni är inte övergivna. Må ni, även nu, ta emot Herrens obestridliga löfte om fred (Johannes 14:27).”

En krig bröt ut den 15 april mellan Sudans armé och paramilitära Rapid Support Forces efter veckor av ökande spänning mellan de båda sidorna kring en plan att integrera styrkor som en del av övergången från militärstyre till civil demokrati.

UNITAMS etablerades av rådet med 15 medlemmar i juni 2020 för att ge stöd till Sudan under dess politiska övergång till demokratisk styrelse.

”Vi understryker att de sudanesiska myndigheterna har ansvaret för säkerheten för UNITAMS personal och tillgångar under denna övergång och uppmanar till deras fulla samarbete för att möjliggöra en ordnad tillbakadragning”, sade Storbritanniens vice FN-ambassadör James Kariuki till rådet.

Våldet mot civila i Sudan är ”nära nog rent ont”, varnade en högre FN-tjänsteman förra månaden, när den humanitära krisen i landet förvärras och etniskt våld eskalerar i den västra regionen Darfur.

En FN-ländergrupp som tillhandahåller humanitärt och utvecklingsbistånd kommer att stanna kvar i landet, där FN hävdar att nästan 25 miljoner människor – hälften av befolkningen – behöver hjälp.

”Vi bekräftar regeringens beredskap att fortsätta med konstruktivt engagemang med FN genom att stärka samarbetet med en ländergrupp”, sade Dafallah Alhaj, en representant för Sudans arméchef Abdel-Fattah al-Burhan, till rådet.

Han sa att leveransen av humanitärt bistånd var en topprioritet.

FN:s särskilda sändebud till Sudan meddelade i september att han avgick, mer än tre månader efter att Sudan förklarade honom oönskad.

(Tillägg av en Premier journalist)

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.