KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Återuppbyggnaden av Notre-Dame fortsätter i Paris när enorma ekar lyfts på plats

2 min lästid
I Paris har den första träbjälken i takstolen lyfts på plats i Notre-Dame-katedralen, som kärleksfullt restaureras efter branden 2019.

Den första trästocken har lyfts på plats vid Notre-Dame-katedralen i Paris. Det ikoniska byggnaden håller på att kärleksfullt restaureras efter att den delvis förstördes i en brand år 2019.

Åtta ekträd valdes ut för att användas i återuppbyggnaden av taket, som huggits ned i Berce-skogen i Jupilles, västra Frankrike. De enorma stockarna, som mäter cirka 15 meter långa och 10 meter höga, levererades till staden med pråm och hissades på plats av en massiv kran i tisdags.

Notre-Dame (’Vår fru’ på franska) är en av Frankrikes mest kända landmärken. Belägen i hjärtat av huvudstaden Paris, dominerar den en liten ö mitt i floden Seine och har en speciell plats i hjärtat hos många turister såväl som stadsbor. Alla tittade i fasa den 15 april 2019 när byggnadens mitt blev helt omsluten av en våldsam brand. Den berömda spiran blev offer för lågorna och taktaket och den träbaserade takstrukturen förstördes, men det fanns aldrig någon tvekan i fransmännens sinnen att den magnifika strukturen inte skulle återuppbyggas i sin ursprungliga form.

Byggandet av den ursprungliga katedralen påbörjades på 1100-talet och tog otroliga 300 år att slutföra. Snickare som arbetar med att återställa det brandskadade taket använder samma verktyg och tekniker som de ursprungliga medeltidsarbetarna för att bygga den nya trästommen och arbetar med huggyxor för att forma de gigantiska ekstockarna.

Med stockar som väger 7 till 7,5 ton drog den delikata operationen att hissa dem på plats en publik längs en bro över floden Seine och längs dess stränder. ”Det är ett mycket användbart sätt att bygga på säkerhet, utan att störa Paris,” sa Jean-Louis Georgelin, chef för gruppen som ansvarar för att bevara och återställa Notre-Dame.

De hundra eller så stockar som behövs för att återuppbygga det stora taket, tillverkade av 1 200 ekträd, kommer att börja ta plats på monumentet från slutet av augusti 2023, medan katedralen planeras att återöppna för allmänheten i december 2024.

”Jag tror att det är ett magiskt ögonblick för många parisare i morse,” sa transportminister Clement Beaune och noterade att Seine kommer att vara i centrum för Paris-OS-evenemang år 2024.

Gen. Jean-Louis Georgelin, utsedd av franska presidenten Emmanuel Macron för att övervaka återuppbyggnaden av Notre Dame, sa att även förväntad tung trafik under sommarspelen inte kommer att stoppa arbetet på denna världsberömda katedral.

Ett uttalande sa att när arbetet fortskrider bör Notre-Dames silhuett framträda från ställningen som för närvarande döljer den från sikte.

Den nyrenoverade katedralen kommer att ha helt nya liturgiska möbler i mörkbrons och 1500 stolar med utsmyckade design i massiv ek.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.