KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Baptistkyrkan döper tusentals i skuggan av kriget

"Ukrainska baptister döper tusentals troende trots krig - ledaren Igor Bandura vädjar om militärt stöd."

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga invasion av Ukraina. Två år senare är kriget vardag, men ändå inte, berättar Igor Bandura, som är vicepresident i Ukrainas baptistunion. Även om Ukraina fått tillgång till moderna luftvärnssystem så är inte skyddet fullständigt mot ryska attacker. Därför lägger sig många ukrainare på kvällen utan att veta om de ska vakna på morgonen.
Kriget är den totala ondskan och faran är konstant, det kan du aldrig vänja dig vid. Samtidigt anpassar vi oss som människor, vi har inte panik, vi fortsätter att arbeta, säger han till Sändaren.
Baptistunionen har 2 300 medlemskyrkor över hela Ukraina. Dessa församlingar arbetar på olika sätt i olika delar landet. I de ockuperade delarna har församlingarna svårt att mötas. Även de församlingar som ligger nära fronten på den ukrainska sidan har stora utmaningar.
Förra veckan så blev en pastorsbostad helt förstörd i en rysk drönarattack. Som genom ett mirakel var pastorn inte hemma. Vi misstänker att någon gett ryssarna koordinaterna till pastorns hus eftersom han ägnar så mycket tid åt att hjälpa människor och soldater, säger Igor Bandura.
Många församlingar fungerar som hjälpcentraler, därifrån distribueras mat och förnödenheter i lokalsamhället. Det har bidragit till att nya människor kommit till kyrkorna, människor som kanske kom för matens skull men som drogs in i gemenskapen. Under 2023 har församlingarna döpt 3 000 personer.
Människor hör evangeliet och kommer till Jesus, så andligt är situationen väldigt god. Men samtidigt är det en tuff situation för varje familj och kyrka.
Enligt Igor Bandura har kriget kommit nära varje ukrainsk familj. Om man inte har skadade eller dödade familjemedlemmar i den egna familjen så har man drabbade vänner och släktingar. Det finns en sorg i samhället.
När du går på gatan så ser du hur trötta människor är. Många föräldrar har fått begrava sina barn. Vi försöker att betjäna människor i deras sorg, säger han.
Men någon uppgivenhet finns inte, det betonar han flera gånger under samtalet. Den stora majoriteten ukrainare vet vad som står på spel.
För oss är det ett existentiellt hot. Om vi inte vinner kriget så blir vi utplånade som folk, säger han.
Den senaste tiden har Ukrainas militär drabbats av bakslag. Efter blodiga strider förlorade man staden Avdijivka i Donetsk, delvis på grund av att man led brist på ammunition. I USA har det republikanska partiet blockerat militärt stöd till landet. Enligt Igor Bandura är många upprörda över republikanernas agerande.
Utan ammunition så kan vi inte strida mot ryssarna. Vi förstår inte varför det går så långsamt att få militärt stöd, säger han.
Han vädjar om böner, men också om att kristna ska influera sina politiker att fortsätta stötta Ukraina. Igor Bandura menar att västvärlden måste inse hur viktig kampen mot Ryssland är. Om Ukraina faller kommer kriget istället att komma till andra länder.
Sluta att vara naiva, och tro inte att livet kan fortsätta som förut. Detta är ondska som inte kommer att sluta av sig själv, utan som bara kan bli stoppad av en starkare kraft.