KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Barnen kreativa i låtskrivarprocessen – unikt samarbete i ny musikproduktion!

"Betlehemskyrkan i Göteborg släpper sex nya låtar inspelade i kyrksalen tillsammans med barnkören."

När Betlehemskyrkan i Göteborg behövde lite nya låtar till sin barnkör, Änglakören, kopplades Marcus Barck Sigvardsson in – församlingsmedlem och musiker som bland annat är en del av duon Longkalsong som i 20 år turnerat och bjudit på barnmusik.
Marcus tog sig an uppgiften och började skriva nya sånger. Låten Nu är vi alla här skrevs för att vara lite av en välkomstlåt vid samlingar, medan andra ­låtar som Pusselbit och Det är okej är byggda utifrån teman på barnläger som församlingen har haft. Men han kopplade sam­tidigt in några av barnen i låtskrivandet.
– Jag tog med mig några barn en lördag och det ledde till sången Alla färger. Det är en lite knasig text som barnen bara spånade ihop. Just den här kreativa kraften är det jag vill försöka förmedla.
Den sången har också blivit extra populär bland barnen själva när den har framförts.
– De tycker att den är jätte­rolig att sjunga. Kanske är det för att det är en skön text som inte är så tillrättalagd.

Spelade in sex av sångerna
Men Betlehemskyrkan lät det inte stanna vid att låtarna skulle sjungas av de egna barnkörerna. I stället gav de sig i kast med att spela in de sex nyskrivna sångerna för att ge ut dem som en EP.
– Vi hade några dagar med barnkören där vi hälsade på i kyrkan och riggade upp en mobil studio. Solisterna kom sedan till min studio, säger Marcus Barck Sigvardsson, som även tog musikalisk hjälp av församlingens brassektion Göteborg Youth Brass band.

Uppskattad upplevelse
Inspelningen blev en annorlunda, men också uppskattad, upplevelse för barnkören.
– Det vi fick jobba lite med var att försöka hitta en magisk stämning, att nu är det en studio här och nu när det allvar. Barnen tyckte det var jätteroligt, det märktes.
I mitten av maj vigde Betlehemskyrkan en söndagsgudstjänst åt att fira det nya EP-släppet. Då fick barnen sjunga sina nya sånger – innan det bjöds på glass.
– Det blev verkligen barnens gudstjänst. Jag gillar den här idén av ett möte där barnen får ta över. Jag tycker det känns kul att barnen får ta mer plats och det märks att även de tycker att det är väldigt roligt.