KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Belgisk stad flyttar festlig skridskobana in i kyrka för att möta vädret

Iplandet Sint-Truiden har flyttat sin årliga jultomt en liten festlig skridskobana in i det överdådiga taket av sin oanvända barockkyrka från 1700-talet för att slippa det temperamentsfulla belgiska vädret.

Den belgiska staden Sint-Truiden har flyttat sin årliga festliga skridskobana in i den imponerande naven på sin oanvända barockkyrka från 1700-talet för att slå det oberäkneliga belgiska vädret.
Vanligtvis utomhus, ackompanjeras banan nu av en rörlig, färgglad stjärnhimmel som projiceras i taket samtidigt som julsånger ekar genom hela byggnaden och människor åker skridskor bredvid krubban.
”Det är mer om julen. Julen handlar om kyrkan och Jesus. Här är det så fallet, men mindre så utomhus”, sa 12-åriga skridskoåkaren Ella-June Briers och refererade till den årliga julmarknaden som äger rum utomhus.
Philip Bronckaerts, ordförande för Sint-Truidens handelsförening som organiserade kyrkans skridskobana – den första i sitt slag i Belgien – sa att det är en win-win-koncept.
”Det är mycket ekologiskt att använda den här skridskobanan eftersom den är CO2-neutral, vi använder inte vatten eller elektricitet. (Och) vi ger kyrkan en tjänst till samhället. Kyrkan används inte längre för gudstjänster, men samhället kan njuta av den.”
Skridskobanan är en del av Sint-Truidens årliga julmarknad som pågår fram till den 7 januari.