KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Berömda kristna som lämnade oss 2023

Förlorade året rev Tim Keller kampen mot bukspottkörtelcancer, en begåvad evangelisk predikant och pastor.

Tim Keller – den begåvade evangeliska predikanten och pastorn förlorade sin kamp mot bukspottkörtelcancer i år. Han sa att utsikten att dö hade tvingat honom att ompröva sin tro. Hyllningar strömmade in för den populära före detta ledaren för Redeemer Presbyterian Church i New York som var allmänt respekterad över konfessionerna. Han hade en unik förmåga att förklara intellektuell teologi och göra den tillgänglig, samt en genuin önskan att möta andra oavsett var de befann sig på sin trons resa.

David Pytches – den före detta prästen i St Andrew’s Chorleywood avled i november. Vineyards grundare John Wimber inspirerade Pytches och tillsammans med sin fru Mary hjälpte han till att leda en karismatisk väckelse inom den anglikanska kyrkan, där tusentals kyrkoledare utbildades i Andens gåvor och böneministerium. Han grundade nätverket New Wine som födde Soul Survivor – en ungdomsfestival och kyrka i Watford. Hans död fick en sällsynt sociala medier-inlägg från dess omstridda tidigare ledare, Mike Pilavachi, som hyllade sin älskade mentor.

Rev Carmel Jones – entreprenören inom finansvärlden som grundade Pentecostal Credit Union som kom till Storbritannien som 17-åring som en del av Windrush-generationen. Han upplevde rasism från en anglikansk kyrka han försökte gå med i och fick senare en ursäkt från kyrkan och ärkebiskopen Justin Welby. Han hittade en plats inom den karismatiska rörelsen och bildade ett av de första svartägda ”bankerna” som trodde på att låna ut pengar till svarta majoritetskyrkor, vilket gjorde det möjligt för många att köpa sina egna byggnader.

George Verwer – grundaren av Operation Mobilisation lämnade en anmärkningsvärd arv inom missionsarbete. Verwer blev kristen vid 17 års ålder på en Billy Graham-korståg och förlorade aldrig sin passion för att sprida evangeliet och hjälpa andra runt om i världen. Han bidrog till att lansera OM:s sjöministerium med fartyg som seglar runt om i världen och sprider det glada budskapet. Han fick en postum utmärkelse för evangelisation och vittnesbörd av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Charles Stanley – Senior Pastor i First Baptist Atlanta i över 50 år, Stanley var känd över hela världen för sina TV- och radioutsändningar och var en välkänd röst på Premier Christian Radio med sitt program ”In Touch”. Han kände knappt sin far, som dog när Stanley bara var nio månader gammal, och växte upp hos sin ensamstående mor. Han fick ett kall till tjänst vid 14 års ålder och tog en doktorsexamen i teologi från Atlanta innan han startade sin karriär inom radio och TV. Franklin Graham hyllade sin vän och sa att de som lyssnade på Stanley fick några av de bästa bibelundervisningarna i världen.

Rosalynn Carter – den tidigare första damen i USA var gift med president Jimmy Carter i nära åtta decennier. Paret var livslånga kristna och återvände till söndagsskoleundervisning i sin lokala baptistkyrka efter att de lämnade Vita huset. Mrs. Carter dog vid 96 års ålder strax efter att ha fått diagnosen demens. Hennes minnesstund i Atlanta deltog av samtliga överlevande första damer, president Joe Biden och hennes 99-årige make Jimmy.

Rudolph Isley – en av grundarna till Isley Brothers, berömda för hitlåtar på 1950- och 60-talet inklusive ”Twist and Shout”, dog i oktober vid 84 års ålder. Han började sjunga gospel i kyrkan och skrev flera av bandets låtar. Han lämnade gruppen på 1980-talet för att bli kristen pastor. Hans familj sa: ”Himlen har fått en till ängel.”