KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Bethlehemskyrka placerar Jesusbarnet bland spillrorna i krubban

2 min lästid
Ett Bethlehemiskt kyrka har fångat rubrikerna efter att ha placerat en baby Jesus bland rasmassor i sin julkrubba.

En kyrka i Betlehem har fångat rubrikerna efter att de placerade en bebis Jesus bland spillrorna i sin krubba, för att påvisa förödelsen av den pågående Israel-Hamas-kriget. Evangelical Lutheran Christmas Church i Betlehem avslöjade en ny utställning tidigare denna månad för att symbolisera förstörelsen av samhällena i Gaza. Bebis Jesus ligger lindad i en kaffiya, den karakteristiska mönstrade palestinska scarfen, omgiven av stenar. Pastor Munther Isaac, präst för kyrkan, berättade för The National att bilden var avsedd att skildra lidandet för familjer i Gaza. ”Vi kom på idén om en krubba i spillrorna, och den är inspirerad av de svåra bilder vi ser dagligen på våra tv-skärmar av barn som dras ut från rasmassorna i Gaza”, sa han. ”Dessa bilder bryter ned oss och är förödande. Vi är trötta på att världen rationaliserar och rättfärdigar dödandet av våra barn i Gaza.”
I denna scen bär herdarna och de vise männen gåvor till Jesus, som i en vanlig krubba. Men bebisen ligger bland spillrorna och trämjuka är placerade utanför och avviker från den vanliga uppställningen.
För över 70 år sedan, då Betlehem tros vara Jesu födelseplats, var omkring 86 procent kristet. Men efter kriget 1948 (känt som Nakba) tvingades många palestinier ut, vilket ledde till en drastisk minskning av den kristna befolkningen.
År 2017 hade Palestina cirka 47 000 kristna, över 98 procent på Västbanken och en liten gemenskap på 1 000 i Gaza.
Under det senaste kriget håller Västbankens kyrkor dagliga böner i solidaritet med invånarna i Gaza.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin