Varje år i slutet av september kommer boksverige till Svenska mässan vid Korsvägen i Göteborg för att under fyra dagar vara en del av Bokmässan. Där har Svenska kyrkan sitt torg Se människan. Men alla som varit på en yrkesmässa vet hur stimmigt och stojigt det blir. Därför ville Betlehemskyrkan göra något annat. Sedan 20 år tillbaka är nu kvällarna som Bokmässan pågår vikta för samtal med författare och andra kulturpersoner. – Genom åren har vi fått ett gott rykte, och man vill komma hit, både som författare och som publik. Vi ger tid till reflektion och eftertanke. Och inte minst längre samtal kring de existentiella frågorna, säger Robert Eriksson, föreståndare för Betlehemskyrkan och en av dem som sitter i programkommittén för kyrkans egen bokmässa.
Totalt blir det tre samtalskvällar, en dag för barnen och så avslutningen med en litterär gudstjänst på söndagen. I år kommer före detta ärkebiskop KG Hammars romandebut stå i fokus då Britta Hermansson från Equmeniakyrkan samtalar med författaren i gudstjänsten. Boken, Den längsta resan, är en roman om Dag Hammarssköljd. – Predikan ska alltid utgå från evangeliet, men livsberättelser får alltid plats i en gudstjänst, säger Robert. Kulturen innebär alla former av kreativitet och genom kulturens uttryck kan vi växa i tro, hopp och kärlek menar Robert. – Musiken, konsten och litteraturen för oss samman, skapar sammanhang och bygger gemenskap. Och det visar på inkarnationen, att Gud blivit människa i Jesus och därför inte är främmande för den mänskliga erfarenheten.
Det har blivit än mer viktigt när både religion och politik blir allt mer polariserat, att även lokala församlingar bidrar till att bygga broar mellan människor, inte minst när samtalet står i fokus. – Gud finns i varje möte. Samtal mellan människor är en djupt kristen tanke. Inte minst Betlehemskyrkans läge mitt i centrala Göteborg gör att kulturen har en given plats, inte bara under dagarna när Bokmässan pågår, utan även vid andra tillfällen. – Alla funderar vi och brottas med olika frågor och kyrkorummet är en bra plats för dessa samtal.
Att vara en del av kulturscenen har blivit något av församlingens nav. Kvällarna under bokmässan gör också att nya människor hittar till kyrkan, och på sikt också in i församlingen och de olika verksamheterna. – Om vi vill inkludera på riktigt måste det märkas. Där ser jag att kulturen har sin givna plats. Till oss kommer många olika människor och då måste det också märkas i olika verksamheter. Andra programpunkter under årets bokdagar är när Joel Halldorf möter Liv Strömqvist i ett samtal med titel Det goda livet och en punkt tar sikte på framtiden, då kommer bland annat kulturjournalist Anita Goldman och professor i teoretisk filosofi Ulf Danielsson mötas på scen. Under lördagen har barnen sin egen Bokmässa i kyrkan, så det finns något för alla åldrar. Barnen kan till exempel prova på att spela brassinstrument. Musiken är en viktig del även under samtalskvällarna och till varje tillfällen medverkar en inbjuden musiker. Musiken tar vid där orden slutar. Kvällarna ska ge något både för hjärtat och huvudet, säger Robert.