KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Biden och påven Franciskus diskuterar Israel och Gaza vid telefonsamtal

USA:s president Joe Biden talade med påven Franciskus på söndagen och diskuterade konflikten mellan Israel och Hamas, enligt separata uttalanden från Vita huset och Vatikanen.

USA:s president Joe Biden har pratat med påven Franciskus om konflikten mellan Israel och den palestinska islamistgruppen Hamas. Både Vita huset och Vatikanen har bekräftat detta i separata uttalanden.

Enligt Vita huset diskuterade de behovet av att förhindra eskalering i regionen och arbeta för en varaktig fred i Mellanöstern.

Tidigare meddelade Vatikanen att samtalet, som varade i cirka 20 minuter, ”fokuserade på konfliktsituationer i världen och behovet av att hitta vägar till fred”.

Hamas attackerade Israel den 7 oktober och dödade över 1 400 människor.

Israel har sedan dess försvarat sig med dödliga luftangrepp mot Gaza, ett 45 km långt område som tillhör de israeliskockuperade palestinska territorierna och där 2,3 miljoner människor bor.

Gaza har sedan 2007 styrts politiskt av Hamas. Enligt palestinska myndigheter har Israels luftangrepp dödat över 4 700 människor.

I samtalet med påven Franciskus fördömde Biden, som är katolik, attacken från Hamas och bekräftade behovet av att skydda civila i Gaza, enligt Vita huset.

De diskuterade även Bidens nyliga besök i Israel och ansträngningarna för att leverera mat, medicin och annat humanitärt bistånd till Gaza, enligt Vita huset.

Påven har vid flera tillfällen uppmanat till frigivning av gisslan som togs av Hamas under deras attack den 7 oktober. USA:s utrikesminister Antony Blinken sa på söndagen att efter frisläppandet av två amerikanska medborgare i fredags hoppades USA på att Hamas skulle frige fler gisslan.

Tidigare under dagen sa Franciskus till folkmassorna i Petersplatsen att han var djupt bedrövad över den ”allvarliga situationen i Gaza”, där ett anglikanskt sjukhus och en grekisk-ortodox kyrka hade bombats.

”Bröder, sluta”, sa påven Franciskus.

Huvudet för FN:s Världsmatprogram (WFP) har sagt att den humanitära situationen i Gaza är katastrofal.