KRISTNA NYHETSBYRÅN

Bilda evakuerar svenskar från Israel

Lästid: 1 minut
Efter Hamas attack mot Israel har Bilda evakuerat svenska medborgare och tillfälligt placerat Sveriges kristna råds följeslagarprogram i huvudstaden.

Hamas terrorattack kom som en blixt från klar himmel under lördagen, mitt under den judiska sabbaten. Nu börjar saker klarna vad som hänt och bland det som terroristerna lämnat efter sig finns en massaker på en fredlig konsert med över 250 döda. Många bedömare befarar nu att inledningen på ett storkrig bevittnas. Men terrorattack får i närtid också stor påverkan på kyrkornas arbete i Israel och Palestina.

Studieförbundet Bilda, som ägs av bland annat Equemniakyrkan, har ett studiecenter i Jerusalem. Så sent som i lördags fanns en resegrupp på besök, men studieförbundet har nu valt att evakuera alla svenska medborgare från Israel.

Följeslagarprogrammet, som drivs av Sveriges kristna råd (SKR), och som lockat många kyrkligt engagerade att rapportera från händelserna i Israel och Palestina under flera år, har också vidtagit snabba åtgärder. Programmet har ni samlat de utsända följeslagarna i Jerusalem. SKR meddelar att de följer utvecklingen i området och fattar beslut om fortsatta säkerhetsåtgärder i samråd med den internationella koordinationen på plats i Jerusalem.

Konvertiternas försvarare

Ruth Nordström och Människorättsadvokaterna har framfört 50 fall till FN:s tortyrkommitté, huvudsakligen rörande kristna konvertiter, men FN:s anmärkningar ignoreras fortfarande