KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Biokemist erkänner sig skyldig till attack mot Pro-Life-gruppen i Wisconsin

2 min lästid
DNA från en burrito matchade bevisen som lämnats på brandattentatsplatsen.

En 29-årig biokemist har erkänt sig skyldig till att ha kastat molotovcocktails mot en pro-life-grupps huvudkontor i Madison, Wisconsin. Hridindu Sankar Roychowdhury bekände för federala myndigheter att han kastade två molotovcocktails genom fönstret till Wisconsin Family Actions kontor i maj 2022, veckan efter läckan av ett utkast till Högsta domstolens beslut att upphäva Roe mot Wade.

En av molotovcocktailsen – en glasburk fylld med brandfarlig vätska – sprack inte. Den andra satte en bokhylla och en del av pro-life-gruppens kontor på bottenvåningen i brand.

Roychowdhury, som på sociala medier identifierade sig som anarkist, sa också att han sprejmålade det varningsmeddelande som lämnades på utsidan av byggnaden. ”Om aborter inte är säkra”, stod det, ”är inte du heller”.

Attacken var en av mer än 50 över hela landet riktade mot pro-life-grupper och graviditetscenter förra sommaren. En decentraliserad terroristorganisation vid namn Jane’s Revenge tog på sig ansvaret för många av de hotfulla budskapen, krossade fönster och bränder runtom i landet, inklusive den i Wisconsin.

Ett ”kommuniké” som släpptes efter attacken krävde ”avveckling av alla anti-choiceställen, falska kliniker och våldsamma anti-choice-grupper inom de kommande trettio dagarna”.

Jane’s Revenge hävdade att ”extrema taktiker” var motiverade delvis av historiska attacker mot abortkliniker – som en gång i tiden genomsnittligen hade cirka 10 bombningar och brandattacker om året.

Wisconsin Family Action är en pro-life-advocacygrupp som fokuserar på lobbying på delstatsnivå och val. Den är en del av Family Policy Council, ansluten till Focus on the Family och Family Research Council, vars kontor i Washington, DC, attackerades av en beväpnad man som planerade att döda så många människor som möjligt år 2012.

Julaine Appling, president för den wisconsinska pro-life-gruppen, sa att om någon hade varit på kontoret när molotovcocktailsen kastades genom fönstret, skulle de ha skadats.

”Vi borde kunna ta olika ståndpunkter i frågor utan att behöva frukta för våra liv”, sa hon.

Polisen hade till en början inget som förenade attacken med Roychowdhury, en biokemist som nyss hade avslutat sin doktorsexamen vid University of Wisconsin-Madison med sin forskning om högkapacitativa enzymer. Rättsvårdande myndigheter fick ett genombrott i fallet först nio månader senare, när en polis vid delstatens kapitolium observerade ett sprejmålat meddelande vid en mot-polisprotest där som såg liknande ut som meddelandet som lämnades vid pro-life-huvudkontoret.

Genom att granska säkerhetskameravideor spårade polisen protestdeltagaren till en vit Toyota-pickup. De spårade bilen till Roychowdhurys hem i Madison och började sedan följa honom, enligt rättsdokument.

I mars 2023 såg en polis hur Roychowdhury kastade bort en snabbmatspåse i en allmän skräpkorg. Inuti låg en halväten burrito. DNA:et på burriton matchade DNA:t som lämnats vid krossade fönster, glasburkarna och en svart- och silverfärgad tändare som lämnades efter Wisconsin Family