KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Bland kinesiska södra baptister fortsätter kvinnor att använda sig av pastorstitlen

På grund av historia och språk använder ledarna termen för icke-vigda ministrar och kvinnor inom kyrkorna.

Titeln som pastor används för kvinnor i kinesiska Southern Baptist-kyrkor på grund av språk, historia och kultur, men indikerar inte kyrkans övergripande auktoritet, meddelade Chinese Baptist Fellowship of the USA and Canada (CBFUSA) i ett officiellt uttalande.
Snarare används titeln ”Reverend” för att beteckna auktoritet i den kinesiska Southern Baptist-kyrkan, delas ut genom invigning och är begränsad till män, sa CBFUSAs styrelse i sin uttalande ”Kvinnor i tjänst: Roller och titlar i kinesiska baptistkyrkor” den 3 november.
Gruppen släppte uttalandet för att informera Southern Baptists om de unika omständigheterna som kinesiska Southern Baptists står inför när de använder titeln pastor, och med hänsyn till rösterna från sändebud vid 2023 års SBC-årsförhandlingar, som signalerade att titeln ska begränsas till män, sa CBFUSAs seniora kontaktperson Amos Lee till Baptist Press.
”Vi känner att det är nödvändigt att klargöra den unika situationen i kinesiska baptistkyrkor, de flesta av vilka är anslutna till Southern Baptists, gällande benämningen vi använder för församlingsledare som tjänar i våra församlingar för att undvika missförstånd om var vi står med tanke på frågan om ’kvinnliga pastorer’ som diskuterades vid 2023 års SBC”, sa Lee.
”Det är även viktigt eftersom vi vill att ledningen för SBC ska överväga och vara medveten om den mångfald vi har inom den större familjen av Southern Baptists vars praxis och nyanser som är unika för våra gemenskaper på grund av historia och kultur, särskilt när det gäller språk som på något sätt ’tappas i översättningen’.”
Enligt det officiella uttalandet innehar kvinnor titlar som pastor, präst, evangelist, lärare och ”Bibelkvinnor” i kinesiska Southern Baptist-kyrkor idag, baserat på minst fem kinesiska ord och deras engelska översättningar. Dessutom, eftersom gemenskapen nyligen antog titeln pastor för icke-invigda präster, översätts också det kinesiska ordet för präst som pastor.
”Praktiken handlar inte om att vara trogen eller lyda Skriften utan snarare på grund av historia och språk”, står det i uttalandet. ”Dessutom tillåter baptisternas princip om lokala kyrkors autonomi att enskilda kyrkor praktiserar manlig manskedja/ledarskap i sin lokala kontext baserat på historia och språk.”
Kvinnor har varit viktiga inom den kinesiska kyrkans tjänst i generationer, enligt uttalandet, eftersom många av de första omvända i Kina var kvinnor som var inflytelserika inom evangelisation och kyrkplantering, ”likt Lydia i Filippi”.
”På grund av förföljelse och brist på mogna manliga ledare spelade kvinnor en avgörande roll inom evangelisation, undervisning och lärjungaskap” historisk