KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Bönemöten för allt argare tyska bönder

I solidaritet med farmarna ansluter nu kristna i Tyskland till det gigantiska bondeupproret mot sämre villkor.

Tiotusentals bönder i Tyskland har blockerat vägar över hela landet, som ett led i att man vill protestera mot regeringens politik, som de anser skadlig för deras framtid. ”Inga bönder, ingen framtid” var en av skyltarna som satts upp på en av traktorerna som deltog i protesten, skriver nätsajten Evangelical focus.

Motorvägar och gator i stora städer har ockuperats av bönder och viktiga motorvägar har spärrats av. Enligt tyska Deutsche Welle rapporterades det om ”kaos” och konfrontationer med polisen i samband med dessa avstängningar. Bakgrunden till protesterna är att den tyska regeringen planerar att minska subventionerna för bönderna, bland annat genom att skära ner på subventioner för diesel, med hänsyn till klimatet.

Bönder i Tyskland är oroliga för att de försämrade villkoren kommer leda till svag lönsamhet och till sist arbetslöshet inom jordbrukssektorn. Kristna sammanslutningar har hållit böneträffar för att stötta bönderna och främja fredliga protestscenarion, enligt Evangelical focus.

Markus Ehrmann, en av de deltagande bönderna, uttryckte sina frustrerade känslor och sa att det ibland känns som att han jobbar för staten, trots att han är en självständig bonde. Den tyska protesten ses också som en parallellreaktion till den tidigare nederländska bondeprotesten, som fick stor internationell uppmärksamhet. Återigen betonas kopplingen mellan lantbrukare och deras starka relation till sin tro.

Protesterna fortsätter och bönderna hoppas kunna påverka regeringen att tänka om och inte ignorera deras bekymmer inför framtiden.