KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Brasilianskt universitet först i Globala syd att bli certifierat som ”Blått universitet”

Pontifical Catholic University of Paraná i Brasilien ackrediterades som ett "Blått universitet" vid en ceremoni under Folkets Vattenforum i Colombia den 26 september.

Den så kallade ”Blue University” statusen intygar att universitetet åtar sig värderingarna som kännetecknar ”Blue Communities”, ett koncept som har framträtt som ett progressivt tillvägagångssätt för att främja principerna för vattenrättvisa. Dessa samhällen prioriterar människors rätt till vatten, skyddar vattnet som en allmän resurs och främjar hållbart vattenhantering.

Vid ceremonin i Popayan mottog professor Fr Elias Wolff, från Pontificia Universidad Católica do Paraná, och en medlem av World Council of Churches (WCC) Ekumeniska Vattennätverk, certifieringen i närvaro av vattenaktivister och vattenförsvarare från hela världen. Wolff nämnde att certifieringen innebär ”ett stort ansvar och engagemang för vårt universitet att intensifiera sina ansträngningar för att bekräfta vattnet som en gåva från Gud, en mänsklig rättighet och ett allmänt väl – kärnprinciperna för Ekumeniska Vattennätverket.”

Wolff är också medgrundare av Ekumeniska Vattennätverk Brasilien.

Dinesh Suna, samordnare för WCC Ekumeniska Vattennätverk, betonade att detta är det första universitetet i Globala Syd som bekräftar Blue Communities principer. Pontificia Universidad Católica do Paraná har för närvarande cirka 39 000 studenter och 1 500 professorer.

”Så roligt att notera att sådana stora universitet ansluter sig till Blue Community och jag ser fram emot att fler och fler kyrkor, institutioner och universitet blir Blue Communities”, tillade Suna.

[Artikellänkar: Pontificia Universidad Católica do Paraná blir Blue University (WCC nyhetsutgåva 28 augusti 2023), World Council of Churches ansluter sig till Blue Communities-projektet (WCC nyhetsutgåva 19 oktober 2016), Läs mer om WCC Ekumeniska Vattennätverket]