KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Buddhas födelsedag: När firas den och hur uppmärksammas den runt om i världen?

Helgdag för alla buddhister, men firas på olika datum beroende på inriktning eller land. 🙏🌍

Buddhas födelsedag väcker reflektion och firande hos buddhister över hela världen. Enligt traditionen firar man födelsedagen, upplysningen och Buddhas övergång till en annan tillstånd. I många delar av Asien går man till sina lokala tempel för bön, meditation och festligheter. Familjer dekorerar sina hem med lyktor och samlas för måltider.

I Sydkorea är Buddhas födelsedag en nationalhelgd, med höjdpunkten i Seoul i form av ett färgglatt lyktparad. Många tempel erbjuder gratis måltider och te till alla besökare. I Nordkorea har buddhistmunkar observerat festivalen sedan 1988, men utbyteprogram mellan Nord- och Sydkorea har varit avstannade på grund av politiska spänningar.

I Kina genomförs en ceremoni där välsignat vatten hälls över en staty av den späda Buddha. Enligt legenden döptes Buddha av drakarna från himlen med rent vatten. I Japan firas Buddhas födelsedag den 8 april som Hana Matsuri, eller blomsterfestivalen, med blomsterdekorationer och ceremonier. En präst utför Kambutsu-e för att återskapa Buddhas födelse.

Länder i Syd- och Sydostasien firar Buddhas födelsedag på fullmånen i den andra månaden känd som Vesakha eller Vaisakha. Mahabodhi-templet i Bodh Gaya är vackert dekorerat, och under bodhiträdet utförs särskilda böner. I Indien och Nepal serveras söt risgröt för att hedra Sujata, en kvinna som en gång gav Buddha en skål med mjölkgryta.

I Malaysia och Kina frigörs fångade djur på Buddhas födelsedag för att sprida god karma. I Sri Lanka dekorerar man hem och gator med ljus och lanternor. I Vietnam är festivalen populär men inget offentligt helgdag längre. Buddhas födelsedag firas alltså med olika traditioner och högtidligheter över hela världen.

Associated Press bevakar religion med stöd från The Conversation US och Lilly Endowment Inc. AP är ensamt ansvarig för detta innehåll.