KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Canterburykatedralen anklagad för att ’ignorera Gud i sitt eget hus’

3 min lästid
Canterbury Cathedral har bekräftat att de tysta discokvällarna som hålls i byggnaden inte kommer att förvandlas till en "fest i valvet".

Canterbury Cathedral har meddelat att tysta diskotek som hålls i dess byggnad inte kommer att förvandlas till en ”fest i mittskeppet”. Evenemangen, som hålls torsdag och fredag kväll, har sålt slut till £25 per person och över 3000 personer förväntas delta med alkohol som serveras på platsen. Över 1500 personer har skrivit under en namninsamling där de motsätter sig katedralens beslut att hålla evenemangen och på torsdag kväll kommer en bönsvaka att hållas utanför byggnaden.

Dr Cajetan Skowronski, som organiserade namninsamlingen och bönsvakan, berättade för Premier: ”Det handlar om användningen av platser. Sjukhus är till för att bota, skolor är till för att lära, nattklubbar är till för att festa och katedraler är till för att tillbe och förhärliga Gud. Så att de nuvarande förvaltarna av katedralerna bjuder in helt sekulära diskotek är att helt ignorera Gud i sitt eget hus. Det är också att ignorera de kristnas arv under århundraden som har lagt ner sin energi och ansträngning på att bygga och underhålla det som ett Guds hus, en helig plats.

”Midtskeppet är bara några steg bort från platsen där St. Thomas Beckett blev martyr när han försökte bevara kyrkans helighet mot sekulära krafter. Så på den plats där hans hjärna spilldes ut på kyrkogolvet kommer någon att spilla en överprisad rom och cola ikväll. Det är en mycket sorglig situation att befinna sig i och vi tar ställning vid Canterbury Cathedral, eftersom det är moderkyrkan för anglikaner, men också viktig för alla kristna.”

I ett uttalande till Premier sa denkan kaniken David Monteith, dekan för Canterbury Cathedral: ”Vi ser fram emot att välkomna alla som kommer till veckans retrodiskotek i mittskeppet. Katedraler har alltid varit en del av samhällslivet på ett sätt som är mycket bredare än deras primära fokus som centrum för kristen tillbedjan och mission. Oavsett om människor väljer att komma till Canterbury Cathedral främst som tillbedjare, sevärdheter eller som deltagare i våra evenemang – som inkluderar klassiska konserter, ljus- och ljudinstallationer och hantverksverkstäder – är det alltid glädjande att se dem upptäcka denna otroliga plats på nytt och på sina egna villkor.

”Även om dans av alla olika slag har förekommit i katedralen under århundradena – och Bibeln firar minnesvärt gåvan att dansa med kung David som dansade inför Herren (2 Samuelsbok 6) – finns det många olika åsikter om det sekulära och det heliga. Vårt tysta disco med 90-talstema kommer att vara lämpligt och respektfullt gentemot katedralen – det är absolut ingen ’fest i mittskeppet’ – men jag förstår att vissa aldrig kommer att hålla med om att dans och popmusik har en plats i katedraler.”

Tysta diskotek hålls också på andra katedraler denna månad – inklusive i Ely, Chelmsford och Guildford. Katedraler över hela landet har också diversifierat sig för att locka människor genom sina dörrar, inklusive i Norwich Cathedral som installerade en fullstor karusell för att locka barn och unga.

Truro Cathedral fick viss kritik efter sitt beslut att för andra året i rad arrangera en maskeradbal på nyårsafton. Det inkluderade eldsväljare och styltor samt försäljning av alkohol.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.