KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Chefsteolog misstänkt för hemlighållande av kollegas sexövergrepp – avgår

Tyska protestantiska kyrkan är i oro efter att landets främsta teolog har avgått på grund av anklagelser om att dölja sexövergrepp.

Erkända teologen Annete Kurschus är ett känt namn i det kristna Europa, särskilt efter sin tid som chefsteolog (kyrkoledare) i det största tyska protestantiska samfundet, EKD. Men anklagelser om att hon varit med och dolt en kollegas misstänkta sexbrott får nu marken att skaka under den tyska protestantismen.

Under 90-talet anklagas mannen i hennes närhet för att ha använt en källarlokal i en kyrka i Westfalen till att systematiskt utsätta unga pojkar för sexuella övergrepp. I anklagelserna framkommer att Kurschus som ledande i församlingen ska ha fått uppgifter om detta på ett tidigt stadium, men att hon hemlighöll det.

Kurschus säger sig inte ha förstått vidden av det och inte varit ”uppmärksam nog” med den vetskapen hon hade. Kurschus var nämligen god vän med mannens familj och visste om att han levde ett dubbelliv som homosexuell med utomäktenskapliga affärer. Men att hon var medveten om övergrepp förnekar hon alltså.

”Jag önskar att jag hade varit lika uppmärksam och medveten för 25 år sedan som jag är i dag”, säger Kurschus, enligt bland andra Siegener Zeitung.

Kurschus lämnar nu alla sina uppdrag i EKD som tidigare varit ganska förskonade från större skandaler, åtminstone i jämförelse med sina katolska kollegor som i omgångar tvingats betala ut stora skadestånd till övergreppsoffer i Tyskland. Däremot är det inte första gången en skandal drabbar EKD. Hennes företrädare Margot Kässman, den första kvinnan på posten, avgick bara några månader efter sin tillsättning, 2010, efter att ha kört rattfull mot rödljus – dessutom i en av kyrkans tjänstebilar.

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd