KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Chiang Mais första graviditetscenter erbjuder thailändare ett alternativ för fosterliv.

Förra året legaliserades abort upp till 20 veckor i Thailand.

Att bli gravid vid 15 års ålder var inte en del av Anongs planer. Den unga thailändska tonåringen rymde hemifrån för att bo hos sin pojkväns familj, och även om de hjälpte till lite kände sig det unga paret fortfarande osäkra på hur de skulle hantera sin situation.

Vilket sjukhus skulle hon gå till? Hur skulle hon få försäkring? Hur skulle hon ta hand om ett barn? Frågor som dessa samlades på hög och hotade att övermanna Anong.

Borde hon bara göra abort? Det skulle vara enklare, berättade hon för en vän.

Månader innan Anongs dilemma började IMB-missionären Beth Hipps bygga upp ett nätverk av troende och vårdpersonal i Chiang Mai, Thailand, som ville vara med dem som upplevde oväntade graviditeter.

En av dessa troende hörde Anongs historia och ringde Hipps.

”Kan du komma och hjälpa henne?” minns Hipps telefonsamtalet. Allt hon kunde tänka på var att Anong var lika gammal som hennes egen dotter.

Den dagen tog Hipps och en vän med sig Anong till en klinik för en ultraljudsundersökning. Under de närmaste veckorna diskuterade de hennes frågor och problem och hjälpte henne att inse att hon inte skulle vara ensam om hon bestämde sig för att föda barnet.

Fyra månader senare födde Anong en frisk flicka. När hon vande sig vid föräldraskapet fick hon fortsatt stöd från Hipps och andra troende. Hon hörde evangeliet och visste att hennes familj bad för henne.

Detta var en livsförändrande upplevelse, inte bara för Anong och hennes familj, utan också för Hipps. Hon hade bett och hoppats på att etablera Chiang Mais första krisgraviditetscenter, men visste inte hur hon skulle börja utöver att bygga upp ett nätverk av kontakter.

Genom att jobba med Anong insåg Hipps att hjälpen inte behövde vara komplicerad. Mer än något annat behövde de som var i kris böner, stöd och uppmuntran.

Nu, flera år senare, har Hipps hjälpt till att grunda ett krisgraviditetscenter som heter ELM Pregnancy Center och som har sju vårdteam runt om i Thailand.

Dessa team visar gravida kvinnor och tonåringar vilka alternativ de har samtidigt som de går vid deras sida, steg för steg, så att de har stöd under varje fas av graviditeten och upp till två år efter att barnet är fött.

Vårdteamen hjälper kvinnor att göra ultraljud och få graviditetskontroller. De undervisar dem med hjälp av en broschyr som förklarar vad de kommer att möta under varje trimester och hur deras barn utvecklas. Denna information ger kvinnorna kunskap om hur de kan förbereda sig och vad de kan förvänta sig under den fasen av graviditeten.

Vårdteam bestående endast av troende söker också möjligheter att dela sina vittnesbörd och evangeliet. ”Vi vill ge kvinnorna utrustning och befogenhet att välja livet”, säger Hipps.

Under de senaste åren har Thailand avkriminaliserat abort, och år 2022 utvidgade landet tillgången till abort upp till den 20:e veckan av graviditeten. ELM:s verksamhet tillgodoser behovet hos en specifik och bortglömd grupp och ger ytterligare ett alternativ till pro-choice-organisationer som har starkt inflytande i landet.

Dessutom, i en kultur där skam driver människors beslut, tenderar abort att vara det självklara alternativet för kvinnor som ser sin graviditet som ett misstag. Deras enda mål är att bli av med skammen innan någon får veta om det, och som en följd av detta är många kvinnor, inklusive kristna, ovetande om abortens realiteter.

ELM strävar efter att inte bara ta hand om gravida kvinnor, utan också att utbilda thailändare om fosters tillväxt och utveckling i livmodern. Trots stora utmaningar är Hipps hoppfull om att de långsamt gör framsteg.

”Jag tror att vi står på gränsen till att skriva den pro-life-narrativet i Thailand”, säger Hipps.

Hon säger att hennes favoritdel under åren har varit att se hur liv förändras av Guds otroliga försyn, steg för steg.

”Jag tror att den delen är bäst”, säger Hipps, ”att se hur Gud förvandlar liv, inte bara för oplanerade gravida kvinnor utan också för kvinnor som är villiga att svara på uppmaningen.”

(Några namn kan ha ändrats av säkerhetsskäl.)