KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Därför söker sig nyandliga värmlänningar till kyrkan”

Förra året ägde ett dop rum i Molkomsjön i Värmland, där de döpta kom från new age-miljöer vid Ängsbackagården.

En av dopförrättarna var Sam Wohlin, föreståndare för Karlstad pingstförsamling. Jag har mött många människor som i sitt andliga sökande vill gå vidare. Som vill något mer: till kristen tro, säger han. Totalt har fem personer ur nyandligheten döpts och några har blivit medlemmar i Pingst Karlstad. Ungefär lika många – uppskattar Wohlin – finns idag i andra samfund som Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan. Ingen massiv väckelsevåg bland New Age-folket alltså. Men ändå något nytt. Det hela började för två år sedan. Jag märkte att det började komma helt nya människor till vår kyrka.

Då, våren 2022, visste Sam Wohlin redan en hel del om New Age. Han hade till och med undervisat om nyandlighet. Om Ängsbacka, som bara ligger några mil från Karlstad, visste han däremot mindre. Inte heller hade han mött så många nyandlig personligen. Numera har Wohlin ägnat många timmar åt att tala med människor från nyandligheten. Det har varit många personliga möten med fina människor som bär på en stark andlig längtan.

Sam Wohlin är angelägen om att inte polarisera. Flera gånger understryker han att han inte vill stänga några dörrar. Jag vill undvika att utmåla New Age som något jättenegativt och göra kyrkan till något jättepositivt. Jag vill gärna vara nära vän med de nyandliga. Men visst, New Age och kristen tro handlar om väldigt olika slags andlighet.