KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Dödstraff för kristen man i Pakistan efter hatiskt inlägg mot muslimer

Muslims burn homes and churches in retaliation for alleged Quran desecration by Christians.

En kristen man i Pakistan har blivit dömd till döden för att ha delat innehåll som ansågs vara hatiskt mot muslimer på sociala medier. Detta kommer efter en av de värsta mobbattackerna mot kristna i östra Punjab-provinsen förra året, enligt mannens advokat. Han kommer att överklaga domen.

I augusti 2023 brände grupper av muslimska män dussintals hem och kyrkor i staden Jaranwala efter att vissa invånare hävdade att de hade sett två kristna män riva ut sidor ur islams heliga bok, Koranen, kasta dem på marken och skriva nedsättande kommentarer på andra sidor, enligt myndigheterna. De två männen arresterades senare.

Inga dödsfall rapporterades vid tidpunkten eftersom skräckslagna kristna flydde sina hem till säkrare områden. Även om polisen arresterade över 100 misstänkta efter attackerna var det fortfarande oklart om någon dömdes.

Ehsan Shan, som inte var delaktig i blasfemin, anklagades för att ha delat de förstörda sidorna av Koranen på sitt TikTok-konto, enligt hans advokat. Han sa också att han skulle överklaga dödsdomen som utfärdades på lördagen av en domstol i staden Sahiwal i Punjab-provinsen.

Amir Farooq, en polis som arresterade Shan, sa att mannen delade ”det hatiska innehållet vid en känslig tidpunkt då myndigheterna redan kämpade med att kontrollera våldet.”

Naveed Kashif, en lokal präst vid en kyrka i Sahiwal, sa att även om han inte försvarar det Shan postade, undrade han ”varför domstolen utfärdade en sådan extrem dom när de som är kopplade till attackerna ännu inte har bestraffats.”

Anklagelser om blasfemi är vanliga i Pakistan. Enligt landets blasfemilagar kan den som anses skyldig till att ha förolämpat islam eller islamiska religiösa figurer dömas till döden. Även om myndigheterna ännu inte har verkställt någon dödsdom för blasfemi, kan bara anklagelsen leda till upplopp och uppvigla folkmassor till våld, lynchningar och mord.

Den 3 juni dog 72-åriga Nazir Masih efter att ha blivit attackerad av en arg folkmassa i maj efter anklagelser om blasfemi.