KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Domstol ogiltigförklarar förbud mot religiösa annonser – kränker första tillägget!”

Domaren kallade Washingtons kollektivtrafiks reklamriktlinjer 'vaga' och inte en 'rimlig begränsning av yttrandefriheten.'

En amerikansk distriktsdomstol slog på tisdagen (21 maj) till förmån för WallBuilders, en religiös ideell organisation som förbjudits från att visa sina annonser på bussar i Washington DC, i dess stämning mot Washington Metropolitan Area Transit Authoritys annons policy.
I sin stämning som lämnades in i december hävdade WallBuilders att WMATAs annonsriktlinjer diskriminerade vissa åsikter och bröt mot första ändringen.
Byrån avvisade WallBuilders-kampanjen med motiveringen att den bröt mot sina riktlinjer för kommersiell annonsering, som förbjuder annonser som ”främjar eller motsätter sig någon religion, religiös praxis eller tro” och ”påverkar allmänheten angående en fråga där det finns varierande åsikter.”
Domare Beryl A. Howell kallade WMATAs riktlinjer ”vaga” och sa att de inte tillhandahöll ”objektiva, praktiska standarder” som kunde tillämpas på ett rimligt sätt som första ändringen kräver. Riktlinje 9, som förbjuder annonser som avser att påverka åsikter om kontroversiella frågor, är inte en ”rimlig begränsning av yttrandefriheten”, sa Howell.
”Vi är glada över att denna dom tar oss ett steg närmare att avsluta WMATAs godtyckliga censur av tal om allmänna frågor,” sa Arthur Spitzer, senior juridisk rådgivare vid ACLU District of Columbia, som representerar WallBuilders tillsammans med ACLU, First Liberty Institute och advokatbyrån Steptoe.
Grundad 1989 av den konservative evangelikalen David Barton från Texas, WallBuilders främjar idén att den kristna tron spelade en viktig roll i skapandet av Unionen och utformningen av konstitutionen.
Kampanjen som avvisades av WMATA inbjöd allmänheten att lära sig mer om de grundande fädernas anknytning till kristendomen. En annons visade Henry Brueckners målning av George Washington knäböjande för att be vid Valley Forge med frågan: ”Kristen? För att ta reda på mer om våra grundares tro, gå till wallbuilders.com.”
I åratal har Barton pläderat för ett slut på skiljelinjen mellan kyrka och stat. Hans omstridda bok från 2012, ”The Jefferson Lies,” framhöll Jeffersons påstådda anknytning till kristna värden men drogs tillbaka från distribution efter att många historiker flaggade för felaktigheter.
Plaintiffsen fördömde WMATAs beslut att förbjuda annonser med religiöst innehåll och hävdade att myndigheten inte konsekvent tillämpade sin policy, noterande att den tidigare hade godkänt annonser som diskuterade kontroversiella frågor.
”Att avvisa en trobaserad reklambanner genom att benämna den som en ’frågeannons’, samtidigt som man accepterar andra annonser som de som främjar en ’Social Justice School’, ’Earth Day’ och den högst kontroversiella idén om mandatstid för domare i Högsta domstolen, är tydligt hyckleri, diskriminering och olagligt,” sa First Libertys seniorjurist Jeremy Dys.
Företagen kräver nu att domstolen förklarar WMATAs riktlinjer om kontroversiella annonser och annonser med religiöst innehåll som grundlagstridiga och att den beställer byrån att godkänna annonser som bryter mot dessa riktlinjer.
Sedan 2015 har WMATA varit inblandad i flera rättsfall angående sina annonsriktlinjer.
Det året sökte American Freedom Defense Initiative, även känd som Stop Islamization of America, att visa en annons som företrädde profeten Muhammed med ett svärd och som sade: ”Du får inte rita mig!” Kampanjen bedömdes som islamofobisk och hädande av många och fick byrån att ändra sin policy för att förbjuda politiska, religiösa och opinionsannonser.

Saknad sida: Har Gud gått vilse?

”Upptäck den otroliga sanningen om Guds kärlek och nåd – ett livsförändrande budskap!”

”Inspirerande upptäckt om Guds kärlek och nåd