KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Domstolen beslutar att kristen medicinsk center kan erbjuda abortomkastningsbehandling

En federal domare har konstaterat att Colorado inte kan förhindra ett kristet medicinskt center från att erbjuda en obevisad behandling för att vända effekterna av en p-pille abort.

Colorado kan inte förhindra ett kristet medicinskt center från att erbjuda en ospårad behandling som är tänkt att vända effekterna av en piller som används vid medicinsk abort, har en federal domare beslutat. US District Domare Daniel Domenico sade i en åsikt på lördagen att en lag i Colorado som förbjuder så kallad medicinsk abortreversering sannolikt bryter mot den amerikanska konstitutionens garanti om religiös frihet. Hans order hindrar staten från att genomdriva lagen mot Bella Health and Wellness, som stämde för att blockera den, eller mot någon annan som arbetar med Bella Health, medan han överväger medicinska centrets utmaning av lagen.

”Vi är lättade och överlyckliga över att kunna fortsätta hjälpa de många kvinnor som kommer till vår klinik och söker hjälp”, sade Dede Chism och Abby Sinnett, medgrundare av det katolska medicinska centret beläget i Englewood strax utanför Denver.

Kontoret för Colorado Attorney General Phil Weiser, som försvarade lagen, avböjde att kommentera.

Medicinsk abort inleds med läkemedlet mifepristone, som blockerar verkan av hormonet progesteron, som är avgörande för att upprätthålla graviditeten, och avslutas med ett andra läkemedel, misoprostol. Anhängare av den så kallade medicinska abortreverseringen säger att om en kvinna ändrar sig efter att ha tagit mifepristone men innan hon tar misoprostol kan graviditeten fortsätta genom att administrera en hög dos progesteron.

Det finns inga stora kontrollerade studier av behandlingen, och American College of Obstetricians and Gynecologists har sagt att dess säkerhet och effektivitet inte stöds av vetenskap.

Colorado-guvernören Jared Polis, en demokrat, undertecknade en lag den 14 april som skulle utsätta hälso- och sjukvårdspersonal som utför medicinsk abortreversering för disciplinära åtgärder. Bella lämnade in sin stämningsansökan samma dag som lagen undertecknades.

Domenico, som utsågs av den tidigare republikanska presidenten Donald Trump, sade att lagen troligtvis kränkte Bella Healths religionsfrihet eftersom den behandlade användningen av progesteron för medicinsk abortreversering annorlunda än andra användningar av hormonet.

Abortpillret har varit föremål för flera rättegångar. Antiabortgrupper vann tidigare i år en order som i princip förbjuder det, även om den ordern är upphävd medan Biden-administrationen överklagar till USA:s högsta domstol.

Republikanska statslagstiftningar har också vidtagit åtgärder för att begränsa tillgången till läkemedlet, medan demokratiska lagstiftningar har försökt skydda det.

Samtidigt drog CVS Corp förra veckan vissa förkylningssmedel från hyllorna efter att amerikanska regeringsorgan sagt att deras aktiva ingrediens, fenylefrin, inte stöds av bevis.