KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Ekumeniska Asiens 15:e generalförsamling fokuserar på framväxande utmaningar

2 min lästid
Denna vecka samlas 500 deltagare från hela Asien i Kottayam, Indien, för att utvärdera de senaste åtta årens ekumeniska arbete och blicka framåt mot utmaningar såsom ungdomsutvandringens påverkan, under temat "Gud, förnya oss i din ande och återställ skapelsen", håller Christian Conference of Asia (CCA) sin femtonde generalförsamling.

År 2021 skulle församlingen hållas, men på grund av COVID-19-pandemin blev den framflyttad. Församlingen kommer att ta itu med flera växande problem som asiatiska länder står inför och sätta prioriteringar för de kommande fem åren.

”Implementeringen av några av våra program har försenats på grund av pandemin, men fram till juni i år har alla program slutförts och vi är redo att sätta en ny och ambitiös agenda för den kommande perioden”, förklarar CCA:s generalsekreterare, Dr Mathews George Chunakara.

Sedan församlingen 2015 i Jakarta har medlemskyrkornas verksamhetsförhållanden förändrats i flera asiatiska länder. Det finns nya bekymmer och många gamla och nya utmaningar som den ekumeniska rörelsen behöver ta itu med.

”I vissa fall har situationen blivit värre och mer problematisk, till exempel förföljelsen av kristna, där lokala kyrkor i Pakistan och andra platser behöver stöd”, förklarar Chunakara. ”Vi ser också lokala strider i Myanmar, Sri Lanka, Filippinerna och Västpapua, vilket väcker stor oro och måste tas itu med.”

Ungdomsmigration
I Chunakaras hemland, Indien, har ökad ungdomsmigration till ekonomiskt utvecklade länder som Europa förändrat demografin och lämnat äldre föräldrar ensamma hemma. Lokala församlingar har allt svårare att locka unga människor.

”Tidigare återvände ungdomar hem efter några år utomlands som gästarbetare i Arabiska Gulfen. Numera tenderar de att emigrera för gott och lämnar sina föräldrar i tomma bon. Vi vet ännu inte hur vi ska hantera det, och det blir ett allvarligt problem som vi behöver diskutera på församlingen”, säger Chunakara.

Intern migration från en provins till en annan inom Indien för med sig språk- och brottsproblematik.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.