KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

En god grekisk jul

Grekiska Grill & Bar kommer att servera gratis mat på julafton till utsatta grupper som ensamstående mammor, fattigpensionärer, flyktingar och hemlösa.

Utöver dessa 5 000 matportioner kommer ytterligare fem av kedjans restauranger i centrala Stockholm att laga och distribuera 1 000 portioner till S:ta Clara kyrka som ligger endast några hundra meter från Centralstationen.
Kyrkoledningen i Clara kyrka ska dela ut maten i samarbete med flera lokala hjälporganisationer i Stockholmstrakten. Grekiska Grill & Bar kommer dessutom att bjuda på tiotusentals lussebullar och en massa pepparkakor, julgodis och julmust.
– Det började som en enkel idé om att hålla några av våra restauranger öppna på julafton. Ingen ska behöva sitta ensam eller gå hungrig den dagen, säger Grekiska Grill & Bars vd Zeki Yalcin.
– Vi pratade med hjälporganisationen ADFA, som har erfarenhet av större insatser. De svarade direkt att de ville hjälpa till och under diskussionens gång blev det mycket större än vi planerade. Vi kan inte hjälpa alla men kommer åtminstone att dela ut mat och julstämning till 5 000 personer. Det känns mycket bra, fortsätter han.
– Nöden i Sverige har ökat markant. Nu kommer Grekiska Grill & Bars restauranger runt om i landet att servera ett mål vällagad mat, lussebullar, pepparkakor, julgodis och julmust.
Glad över samarbete
Zeki Yalcin är glad över samarbetet med den internationella hjälp- och människorättsorganisationen ADFA.
– Min nära vän Nuri Kino, en av världens mest prisbelönta journalister och människorättsaktivister, är en av hjärnorna bakom detta. Hans organisation delar parallellt ut mat i Syrien, Libanon och Armenien, förklarar han.
– Det kan vara ensamstående mammor som inte får ihop ekonomin, fattigpensionärer, flyktingar eller hemlösa, fortsätter Zeki Yalcin.
Meningen var att de skulle gå till restaurangen för att känna av julstämning och få mat och godsaker, men då flera olika virus sprids tänker sig restaurangerna – efter kontakt med Folkhälsoinstitutet – att man kan hämta maten.
Influencern Annika Elgeskog, även kallad ”HusbilsAnnika”, är styrelsemedlem i ADFA (A Demand For Action) och har arbetat som volontär under de senaste åren i Polen och Ukraina, samt i Libanon.
Hon är entusiastisk över samarbetet och uttrycker sin glädje:
– I Sverige har det blivit tufft för många, med ökad inflation, många fattigpensionärer och ensamstående föräldrar som kämpar ekonomiskt har det mycket tufft. Att vara en del i Grekiskas insats och hjälpa åtminstone några känns fantastiskt, säger hon.
Listor på behövande
ADFA har de senaste veckorna skannat Sverige på lokala hjälporganisationer för att få listor på behövande, volontärer och annat samarbete.
– Vi är otroligt taggade inför detta, vilket verkligen speglar julens sanna mening. Redan nu har vi haft samtal med våra stamgäster som ser fram emot att delta och hjälpa till, säger Mousa Elida, franchisetagare för restaurangen i Enköping.
Grekiska Grill & Bar, tidigare känt som Grekiska Kolgrillsbaren, blev år 2021 Årets Franchisekedja vid Svenska Franchisegalan som varje år genomförs på Grand Hôtel i Stockholm. En sak som lyftes fram i motiveringen av Svenska Franchise Föreningens jury var att restaurangkedjan varit föregångare i samhällsfrågor.
”Vår vinnare ger aldrig upp och är alltid på jakt efter förbättringar och det kännetecknar en framgångsrik franchisekedja. Vår vinnare har alltid sökt efter de bästa lösningarna och har ingen prestige i att erkänna fel utan man väljer då att göra om och göra rätt. De har även varit föregångare i samhällsfrågor vilket har gett dem extra uppmärksamhet inte minst i jurygruppen. Vinnaren är definitivt värdig detta pris som föregångare och nytänkare inom kedjedrift” löd motiveringen.
Matleverantören Menigo bidrar med livsmedel och Pepsi MAX bidrar med läskande dryck till evenemangen. Listan på restauranger och orter där mat kommer att delas ut bifogas.
Blev biståndsarbetare
Som undersökande journalist har Nuri Kino infiltrerat pedofilringar, terrorceller, avslöjat spionnätverk och krigsförbrytare, bland annat i Aftonbladet och på Sveriges Radios Ekoredaktionen i nästan tio år där han bland annat jobbade med journalister som Jenny Nordberg, Bo-Göran Bodin och Margita Boström.
Nuri Kino är en svensk mångfaldigt prisbelönt undersökande journalist, dokumentärfilmare, författare och människorättsaktivist som för nio år sedan startade kampanjen A Demand For Action. Bakgrunden var att ge uppmärksamhet åt terroristgruppen ISIS folkmord på assyrier/syrianer och armenier, yezidier och shiamuslimer i Syrien och Irak.
Sedan dess har ADFA:s uppdrag vuxit till att omfatta både opinionsbildning och humanitära hjälpinsatser. Det har gått från att skicka biståndssändningar till Irak år 2014 till att ge hjälp till offer för krig och naturkatastrofer i flera andra länder som Armenien, Ukraina, Turkiet och Syrien.
ADFA har främst fokuserat på hjälpinsatser i Libanon och Syrien, och fortsätter att göra det. Men sedan den ryska invasionen av Ukraina har ADFA underlättat förflyttningen av över 3 800 ukrainska flyktingar till Sverige och skickat hundratals ton mat och mediciner till krigszonen.
– Vi har verksamhet i fyra länder. Dygnet räcker inte till, säger Nuri Kino till Inblick.
Nu i maj publicerade Global Bar Magazine artikeln “Biståndsdebattens mäktigaste!” med Nuri Kino som vinnare.