KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”En liten whisky är bra” Påven på gott humör när han välkomnar Celtic FC

3 min lästid
På ett privat möte på Vatikanen, välkomnade Påven Celtic Football Clubs spelare och personal efter gårdagens match mot Lazio, och betonade vikten av att behålla amatöranda inom sport.

Påven har välkomnat spelare och personal från Celtic Football Club vid en privat audiens på Vatikanen. Mötet ägde rum efter gårdagens UEFA Champions League-match mellan klubben och Lazio, bara några timmar efter att Vatikanen meddelade att Franciskus inte skulle resa till Dubai på fredag för COP28-klimatkonferensen på grund av förkylning och lunginflammation.

Den 86-årige påven verkade på gott humör och sa: ”Ursäkta mig; med denna förkylning kan jag inte prata för mycket, men jag mår bättre än igår. Tack för ert besök. Fadern kommer säga det jag skulle ha sagt till er.

” Jag ska prata med er på italienska. Jag ville säga en sak till er. Inom sporten är det vackraste sättet att spela ihop gratitud, den vackraste delen av att spela tillsammans. Förlora aldrig amatörens anda! Detta är det vackra: amatörens anda, där sport är för sport. Det betyder mycket. Tack för detta. Det spelar ingen roll om vi har vunnit eller inte … seger är inte målet, det kan vara förlust: seger är hela processen att spela tillsammans, spela som ett lag. Bevara amatörens anda. Det är det vackraste med sport. ”

Påven hälsade spelarna individuellt och nämnde whisky: ”Och en sista sak. Jag har fått höra att ni har en mycket viktig specialitet i ert land, en speciell ’mjölk’ … Lite är bra!”

Det officiella Celtic FC-webbplatsen publicerade också ett brev från påven Franciskus: ”Kära vänner,

Jag är glad att välkomna er hit till Vatikanen under er vistelse i Rom efter er UEFA Champions League-match med Lazio igår kväll.

Även om det är sant att vinna istället för att förlora en match alltid föredras, är det inte den viktigaste aspekten! Viktigare är exemplet ni ger när ni vinner eller förlorar, både på och utanför planen. Ett exempel som inkarnerar dygderna mod, uthållighet, generositet och respekt för den av Gud givna värdigheten hos andra. Verkligen, Celtic Football Club grundades 1887 med det specifika målet att lindra fattigdomen i Glasgow. Detta var verkligen en välgörenhetsinsats för de allra mest behövande av våra bröder och systrar. Men så mycket som fotbollsvärlden har förändrats sedan dess. Särskilt har den finansiella prägeln av den ”Vackra sporten” ökat avsevärt och kan ibland riskera att göra fotbollen attraktiv endast av monetär vinning.

Ert klubs värdefulla arv lägger således ett tungt ansvar på era axlar och påminner er om att vara goda förebilder, särskilt för unga människor. De normer ni förväntas upprätthålla handlar inte bara om era sportsliga förmågor och de klassiska egenskaper som krävs för att vara bäst, utan också om er personliga integritet. I detta avseende bör män och kvinnor se i er inte bara fina fotbollsspelare utan också vänliga människor, stora hjärtade män som vet hur man ska vara kloka förvaltare av de många förmåner ni får genom era privilegierade positioner i samhället.

Med dessa korta kommentarer ber jag att ni fortsätter att komma ihåg och vittna om allt som gör sporten genuint god och ädel. Må den Allsmäktige Guden välsigna er och era familjer. Jag önskar er en säker hemresa till Skottland och ber er, snälla, be för mig!”

Gårdagens match slutade med en 2-0-förlust för Celtic.