KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Enda baptistkyrkan i Gaza skadad under kriget

Enligt baptistpastorn Hanna Massad, upplever de kristna i Gaza en påtaglig och betungande pression.

I Gaza har nu alla de tre existerande kyrkobyggnaderna skadats under kriget. Nu kommer nämligen rapporter om att den enda protestantiska kyrkan, Gazas baptistkyrka, också har påverkats av bombningarna. Bilder från kyrkan visar en skadad fasad och förstörde kontorslokaler. I kyrksalen råder kaos där delar av innertaket har rasat ner och stolar är omkullvälta. Det är stora skador inomhus, och fönstren är skadade, säger pastor Hanna Massad till Sändaren.

Hanna Massad bodde i Gaza fram tills 2007, då familjen flydde enklaven på grund av förföljelse. Men han har fortsatt att tjäna som pastor och har genom åren besökt Gaza regelbundet med sin hjälporganisation. Han har nära kontakt med de kristna i Gaza, som berättat för honom om den skadade kyrkan. Det är oklart exakt hur skadorna har uppstått, men det skedde för några veckor sedan. De tunga bombningarna får byggnaderna att skaka, säger han. Kyrkan ligger bredvid en polisstation i staden Gaza, i den norra delen av enklaven som varit utsatt för intensiv beskjutning av israelisk militär. Enligt Hanna Massad har israeliska stridsvagnar använt sig av kyrkans lekplats. Lekplatsen har skadats av stridsvagnarna, säger han.

Trots att kyrkan är skadad har flera familjer sökt sig dit i hopp om att finna skydd. Människor söker nu skydd varhelst de tror sig finna det, säger han. De flesta av baptistförsamlingens medlemmar hade flytt Gaza före kriget, men enligt Hanna Massad så finns det en solidaritet över samfundsgränserna, mellan baptister, ortodoxa och katoliker. Vi kristna sitter alla i samma båt, säger han. Det råder stor brist på mat, vatten och mediciner. Hanna Massad säger att människor är utmattade och att rädslan är stor. Även människor som sökt skydd vid kyrkor har dödats. Strax före jul sköts två kvinnor ihjäl som befann sig vid den katolska kyrkan i Gaza. Det finns inga säkra platser, säger Hanna Massad.

Hans högsta önskan är att parterna ska komma överens om en permanent vapenvila, då Gazas invånare är i desperat behov av nödhjälp. I förlängningen menar han att den enda lösningen är en verklig fredsuppgörelse. I dagsläget hanterar vi bara symptomen på konflikten, inte själva rötterna till den. Om vi inte gör något åt grundorsakerna så kommer detta att fortsätta generation efter generation. Dagens våld skapar bara fler militanta män. Vad tror du kommer hända med de barn som idag ser sina föräldrar dödas? Han, och många andra palestinier i Gaza, känner sig svikna av bristen på stöd från omvärlden. Västvärlden talar gärna om mänskliga rättigheter, rättvisa och demokrati. Men nu är man tyst, trots att så många barn och kvinnor dödas, säger han.