KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”’Enough’ konflikt, säger påve Franciskus när han uppmanar till mer hjälp till Gaza”

2 min lästid
På söndagen upprepade påven Francis sitt vädjande om slut på fientligheterna mellan israeler och palestinier och krävde "mycket mer" humanitär hjälp till Gaza.

På söndagen upprepade påven Franciskus sin vädjan om att avsluta fiendskapen mellan israeler och palestinier, och krävde ”mycket mer” humanitär hjälp till Gaza. ”Tillräckligt, tillräckligt bröder, tillräckligt”, sade Franciskus och tillade att de sårade i Gazaremsan omedelbart måste tas om hand och skyddet av civila måste säkerställas. Han sade också att gisslan som hålls av Hamas måste friges. I sitt tal till folkmassorna på St Petersplatsen efter sina veckovisa Angelus-böner sade Franciskus att vapnen aldrig skulle föra fred och att konflikten inte får vidgas.

”Jag finns nära alla som lider, palestinier och israeler”, sade han och tillade att han bad för dem. Israel sade på söndagen att de var redo att evakuera spädbarn från Gazas största sjukhus, men palestinska tjänstemän hävdade att människor inuti fortfarande var fast eftersom intensiva strider rasar i närheten.

Mycket litet bistånd har nått Gaza sedan Israel förklarade krig mot Hamas för mer än en månad sedan efter att militanter härjade i södra Israel och dödade cirka 1 200 människor och tog över 200 som gisslan, enligt israeliska tjänstemän. Palestinska tjänstemän sade på fredagen att 11 078 invånare i Gaza hade dödats i luft- och artilleribombningar sedan dess, varav cirka 40% var barn.

Franciskus, 86 år gammal, har redan krävt att humanitära korridorer ska skapas och har sagt att en tvåstatslösning behövs för att avsluta konflikten mellan Israel och Hamas. Även ärkebiskopen av Canterbury har uppmanat till att bombardemangen av sjukhus och civila i Gaza ska ”stoppa nu”. I ett inlägg på sociala medier säger ärkebiskop Justin Welby att han anser att ”Hamas missbruk av sjukhusen inte rättfärdigar attacker från Israel”.

Förra månaden startade ärkebiskop Justin, tillsammans med ärkebiskopen av Jerusalem, en insamling för att hjälpa det anglikanska Al-Ahli-sjukhuset, som drabbats av kollateralskador från en flygattack. Han säger att han ber för personalen och patienterna där.