KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Episkopal kyrkan kämpar med ’transformerande roll’ i amerikanska internatskolor för urbefolkningen”

Kyrkliga kommissioner söker tillgång till arkiv för att granska kyrkans roll i assimilationskolor, uppmanar biskopar att hjälpa till.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var utbildning varken en rättighet eller en förmån för de flesta ursprungsbarn i USA. Amerikanska urinvånare från Florida till Alaska togs bort, ibland med tvång, till internatskolor som drevs av regeringen och ofta av trossamfund som verkade under regeringskontrakt.
Målet med utbildningen var att lära barnen europeisk-amerikanska sätt. Allt som hade med indianer att göra, från språk till kläder och dans, var förbjudet. Systemet lämnade ett spår av trauma och död i jakten på massassimilering till den vita nybyggarkulturen.
Episkopalkyrkan, som var involverad i att driva åtminstone 34 av skolorna, har nu börjat ge den stora roll den spelade i denna historia. Förra juni allokerade kyrkans exekutivråd 2 miljoner dollar till en sanningssökande process för att dokumentera hur episkopalkyrkans skolor påverkade människors liv i generationer – och förklara varför saker hände som de gjorde.
När episkopaler samlas nästa vecka (23-28 juni) för sin Generalkonvention i Louisville, Kentucky, kommer en panelhändelse att vittna om de internatskolornas arv som fortfarande påverkar familjer och stamgemenskaper. Samtidigt uppmanar två episkopalkommissioner som övervakar forskningen biskopar i hela kyrkan att ge tillgång till arkiv i sina regioner och rekrytera egna forskningsassistenter.
Regeringen i USA drev eller stödde 408 internatskolor mellan 1819 och 1969, enligt en rapport från 2022 från inrikesdepartementet under Federal Indian Boarding School Initiative. ”USA följde en tvåfrontspolitik: ursprungsbefolkningarnas territoriala avhysning och assimilering av ursprungsbefolkningen, inklusive genom utbildning”, säger rapporten.
Hur Episkopalkyrkan använde sin betydande inflytande för att utforma den federala politiken måste förstås innan ett restaurativt rättvisa kan inträffa, sa den heliga prästen Lauren Stanley, en forskningskommissionsmedlem och kyrkoherde för Episkopaldiocesen i South Dakota.