KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Equmeniakyrkan kritiseras efter sexchatten – skärper rutiner

Equmeniakyrkans ordförande är kritisk till att pastorn antogs som pastor efter att ha avslöjats försöka ha sex med en pojke.

I början av sommaren avslöjade hemsidan Dumpen att en pastor hade sex-chattat med en falsk minderårig pojke. Chatten var mycket grov, där pastorn skickade nakenbilder och planerade att träffas för sex. Församlingen agerade snabbt och stängde av pastorn omedelbart efter att uppgifterna publicerades. En talesperson för Dumpen, Sara Nilsson, berömde församlingens hantering av situationen och deras fokus på barnens bästa.

Församlingens ordförande berättade att de mår bra nu och fortsätter sitt arbete. Avslöjandet kom dock som en stor överraskning för dem. Ordföranden menade att det är svårt att upptäcka sådant beteende hos en person då det inte syns på utsidan och människor kan vara bra på att dölja det och ljuga för sig själva.

Ordföranden är kritisk till att mannen fick bli pastor i Equmeniakyrkan och anser att samfundet borde ha undersökt mannens bakgrund mer noggrant innan de anställde honom. Hon uttryckte besvikelse över att samfundet inte gjorde tillräckligt för att ta reda på vad som hade hänt i mannens hemland.

Mannens fall hanteras nu av Equmeniakyrkans ansvarsnämnd och samfundet erbjuder honom stöttning. Han har avsatts från tjänsten och anses inte längre vara anställningsbar. Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare, visar förståelse för församlingens kritik mot samfundet och medger att man måste skärpa rutinerna för att undvika liknande situationer i framtiden.

I dagsläget arbetar samfundet med att verifiera pastorer och diakoner från andra länder för att komma så nära sanningen som möjligt. Trots detta betonas också vikten av förlåtelse och upprättelse för att kunna gå vidare.

Sammanfattningsvis avslöjade Dumpen att en pastor hade sex-chattat med en minderårig pojke, vilket ledde till att församlingen snabbt agerade och stängde av honom. Equmeniakyrkans ansvarsnämnd hanterar nu fallet, samtidigt som samfundet har skärpt sina rutiner för att undvika liknande incidenter i framtiden.