KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Etiopier firar Timket festivalen som markerar Jesu dop.

2 min lästid
Tusentals etiopiska ortodoxa anhängare samlades i huvudstaden Addis Abeba på fredagen och lördagen för att fira Epifani, också kallad Timket, en religiös festival till minne av Jesu dop i Jordanfloden.

Tusentals etiopiska ortodoxa följare samlades i huvudstaden Addis Abeba på fredag och lördag för att fira Epifania, även kallad Timkat, en religiös festival som hedrar Jesu dop i Jordanfloden. Den årliga festivalen erkänns av UNESCO som en viktig immateriell kulturarv.

Följare marscherade från kyrkor till Jan Meda, en öppen plats i huvudstaden, medan präster bar tält kallade tabots, kopior av Förbundsarken som är heliga inom den etiopiska ortodoxa kyrkan, en av världens äldsta kyrkor.

Studenter sjöng hymner medan ungdomar sprang framför tabots för att täcka en gata med röda mattor för att visa respekt, medan präster spred rökelse och stänkte heligt vatten. De troende, klädda i vita traditionella tyger, sjöng och bugade sig inför tabotsen.

Vid sammankomsten på lördag betonade Abune Mathias, patriark för den etiopiska ortodoxa tewahedokyrkan, betydelsen och symboliken av dagen och uppmanade till fred, enhet och förlåtelse. Han uppmanade också Etiopiens ledare att arbeta och verka för fred.

”I detta ögonblick väntar våra medborgare: barn, äldre, mödrar och systrar på att dö på grund av hunger. Vår kristna tro kommer att ifrågasättas om vi håller tyst”, sa han.

En tvåårig konflikt i Etiopiens norra Tigray-region, som slutade i november 2022, drev människor från sina hem och förstörde skördar, vilket ledde till utbredd hunger i området.

Även om den religiösa festivalen firades i hela landet stördes den i vissa områden av konflikten i Amhara-regionen. Gondar, Amhara-regionens näst största stad, brukar locka många människor under Timkat-festivalen.

Men några dagar före festivalen bröt det ut sammandrabbningar mellan regeringsstyrkor och en lokal milis vid namn Fano.

”Många som planerade att delta i Timkat i Gondar har redan ställt in sina planer”, berättade en boende i Gondar för Reuters.

Fano har kämpat mot armén sedan slutet av juli, vilket tvingade regeringen att förklara undantagstillstånd i regionen.