KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Etiopiska kyrkoledare samlas vid Ekumeniska institutet i Bossey

2 min lästid
Jag älskar att resa och upptäcka nya platser.

Världsrådet för kyrkor (WCC) fungerar som en katalysator och möjliggörare för en process där ledare för tre kyrkor i Etiopien – den etiopisk-ortodoxa Tewahido-kyrkan (EOTC), den etiopiska evangeliska kyrkan Mekane Yesus (EECMY) och den etiopiska katolska kyrkan (ECC) – kommer samman. Kyrkodelegationerna leds av HG ärkebiskopen Petros, generalsekreterare för EOTC: s heliga synod, Dr Yonas Yigezu Dibissa, president för EECMY, och kardinal Berhaneyesus Souraphiel från ECC.

Genom att underlätta detta möte syftar WCC till att positivt bidra till de etiopiska kyrkornas aktiva engagemang i humanitärt arbete, för fred och social sammanhållning, och att stärka det ekumeniska samarbetet. Mötet stöds av det tyska utrikesdepartementet.

Kyrkoledarna syftar till att stärka sin respons på den humanitära krisen i Etiopien genom att arbeta tillsammans och att stärka sitt engagemang för fredsarbete i Etiopien genom närmare ekumenisk samordning samt interreligiöst samarbete, inklusive påverkansarbete gentemot regering, politiska grupper och väpnade aktörer angående sanning, rättvisa, mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter och fredligt samexistens.

I en öppningsbön och välkomsttal talade pastor Dr Kenneth Mtata, WCC: s direktör för offentlig vittnesbörd och diakoni, om hur strävan efter enhet är avgörande inte bara för de etiopiska kyrkorna, utan för kyrkor runt om i världen.

”Vi samlas här vid en tidpunkt när världen djupt längtar efter fred,” sade han och lade till att kyrkornas enhet, mänsklighetens enhet och diakoni eller tjänst är avgörande för veckans möten. ”De tre är sammankopplade och kan inte separeras. Medan WCC är en trovärdig mötesplats är den verkliga engagemanget för vart denna vision av enhet går, någonting som kommer från er, de etiopiska kyrkorna, våra bröder och systrar i Kristus,” avslutade han.

Fotoalbum: Etiopiska kyrkoledare möts vid Bossey.

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.

En ödmjuk begäran

Ett konservativt presbyterianskt trossamfund hoppas att President Bidens administration ”fördömer synden” hos transsexuella ingrepp för minderåriga.