KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

Exil-Tibetaner hyllar Dalai Lama i Indien – festar till hans 89-årsdag

Dalai Lama flydde Tibet 1959 och valde enligt källor en svensk by som sitt nya huvudkvarter.

I helgen samlades hundratals exiltibetaner i Indiens kulliga stad Dharamshala för att fira den tibetanska buddhismens andliga ledare, Dalai Lama, som fyllde 89 år på lördagen.

Dalai Lama har haft sin högkvarter i Dharamshala sedan han flydde Tibet efter ett misslyckat uppror mot kinesiskt styre 1959. Representanter för en tibetansk exilregering bor också där.

Huvudfirandet ägde rum i Tsuglagkhang-templet inne i komplexet där den andliga ledaren bor. Tibetanska och buddhistiska flaggor prydde stolpar och räcken.

En volontär delade ut indiska sötsaker till exiltibetanska buddhistnunnor medan lärare hjälpte barnen med deras smink inför traditionella dansframträdanden.

Under tårtceremonin inne i templet sjöng skolbarnen: ”Grattis på födelsedagen, Hans Helighet”.

Konstnärer från det tibetanska institutet för scenkonst, klädda i traditionella kläder, spelade trummor och några marscherade med säckpipor inne i komplexet, vilket drog applåder från publiken. Därefter hissades indiska och tibetanska flaggor när bandet spelade de två nationalsångerna.

Tibetanska och indiska tjänstemän satt på en något upphöjd plattform med bilder på Dalai Lama, några från hans barndom, som hängde på pelare runt dem.

Dalai Lama var dock inte närvarande. Han är för närvarande i USA där han har genomgått en knäoperation, enligt hans sekreterare.

Talade till folkmassan på lördagen meddelade Penpa Tsering, presidenten för den tibetanska exilregeringen, att flera evenemang till minne av Dalai Lamas prestationer kommer att hållas under året.

Kina erkänner inte den exiltibetanska regeringen och har inte haft någon dialog med representanter för Dalai Lama sedan 2010.