KRISTNA NYHETSBYRÅN

Sök
Sök
Stäng denna sökruta.

”Famous Swedish chef opens new restaurant in Stockholm” ”Känd svensk kock öppnar ny restaurang i Stockholm”

2 min lästid
"Den parlamentsledamot som anklagade Justin Welby för att lura skattebetalare genom att utnyttja falska asylansökningar säger att inrikesdepartementet behöver samarbeta med kyrklig verksamhet för att fastställa riktlinjer för bedömning av asylsökande som påstår sig ha konverterat till kristendomen."

En parlamentsledamot som anklagade Justin Welby för att lura skattebetalarna genom att utnyttja falska asylansökningar säger att inrikesdepartementet behöver samarbeta med kyrklig organisation för att skapa riktlinjer för att bedöma asylsökande som påstår sig ha konverterat till kristendomen.

Den misstänkte för syraattacken i Clapham, Abdul Ezedi, fick sin asylansökan godkänd efter två avslag från inrikesdepartementet, baserat på påstådd konvertering till kristendomen genom en frikyrklig organisation.

Under en diskussion arrangerad av Religious Media Centre som inkluderade kyrkliga ledare och chefer för flyktingorganisationer, uppmanade konservativa parlamentsledamoten Tim Loughton, son till en anglikansk präst, olika kyrkliga samfund att utveckla riktlinjer för att bedöma äktheten i en konverteringsansökan.

”Den anglikanska kyrkan har visserligen redan riktlinjer, vilket är bra. Men jag tycker verkligen att dessa riktlinjer behöver granskas igen. De andra bidragen vi fått från frikyrkoförsamlingarna pekar på en brist. Och eftersom detta är en aktuell fråga som inte lär försvinna inom överskådlig framtid, så är det något som de andra kyrkorna troligtvis måste titta närmare på, och det måste göras i samarbete med inrikesdepartementet.”

Flyktingorganisationens VD och radiovärd Krish Kandiah hävdade att kyrkan inte kan bära ansvaret för brotten eller legitimiteten i asylansökningar. Han påpekade att det borde vara inrikesdepartementet ensamt som fattar det beslutet i varje enskilt fall.

”Till syvende och sist är inte ens en betrodd präst avgörande. Om det är beslutsfattarens uppgift att dra slutsatser från sådan bevisning, är det företrädare för inrikesdepartementet som har det ansvaret. En rekommendation för anställning blir alltid lämnad i gott förtroende, men du har inte det slutgiltiga ansvaret för vad den personen sedan gör.”

Loughton replikerade dock med att inrikesdepartementet, inklusive i fallet Ezedi, kan och har blivit överprövat av oberoende tribunaler baserat på bevis från präster om kristen konvertering.

Parlamentsledamoten för East Worthing and Shoreham lovade att samarbeta med kyrkorna för att etablera ett enhetligt system inom alla kyrkor för att göra allt som är möjligt för att förhindra att Ezedis fall upprepas.

”Jag får ofta kritik från mina väljare som försöker få in sina barn i kyrkliga skolor, där det finns ganska stränga hinder som måste övervinnas för att man övervägas för anställning. Så det händer även inom trossamfunden. Det verkar inte finnas en enhetlig standard för bedömning inom kyrkorna.”

Kyrkvana språkröret avgår

Märta Stenevi avslöjade inför valet 2022 betydelsen av kristna värderingar i sin roll som språkrör, men har nu meddelat sin

Prat med barn ger snabbare tal

Antalet ord barnet hör påverkar inlärning av tal, inte kön, utbildningsnivå eller flerspråkighet, enligt studien.